Fem gode grunner til å velge rørfornying i bygg
Før eller siden må det gjøres noe med gamle avløpsrør, og det er flere fordeler med å velge rørfornying i bygg fremfor rørbytte.
Magasin / Kategori: Borettslag og bygg / Forfatter: Frode Berntzen / Publisert 8. desember 2023
Mange eldre borettslag og sameier har røropplegg som lever på lånt tid, og det kan haste med å gjøre noe før de gamle avløpsrørene fører til lekkasjer. Tradisjonelt bytte av rørene er dyrt, tidkrevende og belastende for beboerne, men heldigvis finnes det alternative løsninger.
Her er fem gode grunner til å vurdere rørfornying når dere skal utbedre avløpsrørene i borettslaget eller sameiet.
1. Du slipper å grave eller rive
Med rørfornying slipper du å rive ned badet eller kjøkkenet for å bytte avløpsrørene. I stedet fører vi en plastmettet filtforing (strømpe) inn i det eksisterende røret via stakeluker, sluk og andre tilkomstpunkter. Den flytende plastblandingen i filtstrømpen blir herdet med varme, og sluttresultatet er et nytt rør inni det gamle avløpsrøret – uten at vi trenger å rive ut det gamle røret.
LES OGSÅ: Bor du i et borettslag eller sameie, og er nysgjerrig på hva rørfornying egentlig er for noe?
Med rørfornying rehabiliterer vi rør fra kjeller til tak og inn til og med sluk, uten å pigge opp bad eller rive ned vegger.
2. Du sparer tid og kostnader
Om alle stammene (vertikale rør) og grenrørene (horisontale rør) rives ut og byttes, vil det føre til store ulemper for beboerne, som ofte må flytte ut i ukesvis mens arbeidet pågår. Etter riving vil det også være dyrt og tidkrevende å gjenopprette bygningsmassen til opprinnelig stand. Med rørfornying trenger vi ikke rive, og rørfornying er derfor langt raskere og rimeligere å gjennomføre enn rørbytte. Rørfornying koster gjerne kun en tiendedel sammenlignet med et fullt rørbytte, hvor alle badene skal totalrenoveres.
3. Du trenger ikke flytte ut
Rørfornying medfører som regel lite støy og ubehag, og i noen prosjekter merker beboere knapt noen endring i hverdagen utover arbeidene som gjøres i leiligheten. Som regel kan beboere bo i leilighetene sine mens vi rørfornyer, noe som normalt er umulig når rørene i bygget skal byttes. Røranlegget blir stengt under rørfornyingen, men vi tilrettelegger for at beboere skal kunne bo så normalt som mulig mens arbeidet pågår. Dette løser vi blant annet med toalettbrakke utenfor bygget og ”åpningstider” på røranlegget.
LES OGSÅ: Fornyet nesten 50 år gamle avløpsrør uten å rive eksisterende bad
SINTEF gjennomfører årlige kontroller av våre rørfornyingsprosjekter for å etterse at godkjenningen blir forvaltet på en god måte.
4. Du får rør som er like gode som nye
I en omfattende rapport om utbedring av avløpsrør konkluderte SINTEF med at et avløpsnett som har blitt fornyet med strømpe har like lang levetid som nye rør. Det vil si at rørene holder i minst 50 år til. I Olimb Rørfornying bruker vi produkter som oppfyller kravet om minst 50 års levetid. Etter at strømpeforingen er vrengt inn og herdet til et nytt rør inni det gamle, vil borettslaget eller sameiet ha nye, fullgode rør som vil holde for nye generasjoner.
5. Du tar et trygt valg
Rørfornying er en trygg og veldokumentert metode. SINTEF har slått fast at rørfornying gir samme levetid som nytt rør, og Olimb Rørfornying var det første selskapet i Norge som fikk Teknisk Godkjenning for innvendig rørfornying fra SINTEF Byggforsk. Vårt system for rørfornying er godkjent av forsikringsselskapene, og det oppfyller kravene til Byggebransjens våtromsnorm, TEK 17 og DOK. SINTEF gjennomfører årlige kontroller av våre prosjekter for å etterse at arbeidet vi utfører skjer i samsvar med sertifiseringen.
Rørfornying er håndverk, og vår erfaring og sertifiserte løsninger er din garanti for trygghet. Siden vi fikk vår Teknisk Godkjenning i 2010 har vi fornyet avløpsrørene til over 20 000 leiligheter i mer enn 200 borettslag og sameier. Vi utvikler egne produkter lokalt ved vårt hovedkontor i Råde, og vi kan skreddersy unike løsninger for dine utfordringer med avløpsrør.
LES OGSÅ: Over ti år med Teknisk Godkjenning for rørfornying i bygg
Last ned her
Gratis guide om vedlikehold og rehabilitering av gamle avløpsrør i borettslag og sameier.