Hvorfor rørfornying er ombruk av avløpsrør i praksis
Magasin / Kategori: Borettslag og bygg / Forfatter: Frode Berntzen / Publisert: 23. september 2022
Foto: Torgeir Hågøy
Stadig økende materialkostnader og klimaendringer gjør at ombruk av materialer er et hett tema. Ifølge rapporten «Klimabidrag bygg & anlegg» står Bygg- og anleggsbransjen i Norge for rundt 15% av totale klimagassutslipp fra norsk økonomisk aktivitet. Norge har forholdsvis lave utslippstall på produksjon og bruk av energi, og da er det i materialbruk det er mye å hente.
For å omstille byggebransjen til å bli mer miljøvennlig, må man derfor vurdere mulighetene for å gjenbruke materialer der dette lar seg gjøre, i stedet for å produsere nytt, grave eller rive og deretter installere.
Avløpsrør har kortere levetid enn vannrør
I borettslag og bygg vil det før eller siden oppstå behov for å fornye rørsytemet. Som vi har vært inne på tidligere har vannrør en mye lengre levetid enn tidligere antatt, og behovet for å skifte ut eller fornye disse er derfor gjerne ikke like presserende som for avløpsrør.
Avløpsrør, derimot, har kortere levetid og er i mange tilfeller allerede modne for utskiftning, hvor slitasje og sprekker i verste fall kan føre til lekkasjer, med tilhørende skader på bygningsmasse og innbo.
Ombruk av brukte avløpsrør er utfordrende
Når man skal vurdere utskiftning av avløpsrør og samtidig ta hensyn til miljøet, kan man tenke at det gir mening med ombruk av gamle rørdeler. Men ombruk av avløpsrør kan være en utfordring da det er vanskelig å dokumentere restlevetid, eventuell slitasje og tilpasning av gamle deler til nye rør.
Uansett om byggevaren er ny eller brukt, vi må vite hvilke egenskaper den har. For nye byggevarer har vi et veletablert system for produktdokumentasjon. Men når en byggevare er i bruk, vil den utsettes for slitasje og egenskapene kan endre seg.»
Seniorforsker Thale Sofie Wester Plesser i SINTEF
Les hele saken fra SINTEF og last ned rapporten «Ny ombruksveileder skal gi mindre byggavfall » her.
Ingen krav til dokumentasjon på gamle rørdeler
Ombruk av rørdeler velges sjeldent som et alternativ da det ikke foreligger konkrete pålegg fra bygningsmyndighetene til dokumentasjon av gamle deler, og man vil derfor ikke ha noen garanti for kvalitet eller restlevetid. Det er heller ingenting som garanterer at gamle rør tilfredsstiller kravene til byggtekniske forskrifter (TEK 17), og å gjenbruke rørdeler vil derfor gjerne koste mer enn det smaker.
Rørfornying er ombruk av rør
Rørfornying, derimot, er en fullgod løsning som ivaretar byggtekniske forskrifter, hvor gamle, slitte eller sprukne rør ikke trenger å skiftes ut. Filtstrømpen som tres gjennom allerede eksisterende rør blir et fullverdig rør etter herding, og man kan derfor si at rørfornying i praksis er ombruk av rør.
Mindre klimaavtrykk med rørfornying
Selv om de allerede eksisterende rørene er gamle eller slitte, trenger ikke disse rives og kjøres på fyllinga, noe som også sparer miljøet i form av mindre transport og avfallsmengder. De gamle rørene blir i tillegg gjenbrukt ved at de får ny funksjon som forskaling, brann- og lydisolasjon for filtstrømpen som er trukket gjennom.
Rørfornying er et fullgodt alternativ til nye rør
Rørfornying utføres når enten tilstanden eller alderen på de eksisterende avløpsrørene gjør at nødvendig vedlikehold er påkrevd. Levetiden blir den samme som for nye rør, og monteringen gjøres med minimale inngrep på bygningsmassen. Alle krav til dokumentasjon er ivaretatt med Teknisk Godkjenning fra SINTEF (TG 20045), som Olimb Rørfornying har hatt siden 2010.
Rørfornying sparte både tid og kostnader for beboerne i Blåfjellet Borettslag i Oslo. Les mer om det i lenken under:
LES OGSÅ: Hva er nødvendig vedlikehold av vann- og avløpsrør i et borettslag eller sameie?
Last ned her
Gratis guide om vedlikehold og rehabilitering av gamle avløpsrør i borettslag og sameier.