Borettslag og sameier trenger ikke vedlikeholdsspyling (rens av rør)

Går rørene i borettslaget tett fra tid til annen? Da trengs det trolig mer avløpsvett – ikke vedlikeholdsspyling.

Borettslag og sameier trenger avløpsvett - ikke vedlikeholdsspyling

Den vanligste grunnen til at avløpsrør i borettslag og sameier tetter seg, er at de som bor der bruker avløpet på feil måte. Det vil si som søppelbøtte. Foto: Adobe Stock

Borettslag og sameier som opplever akutt kloakkstopp og tett avløp har ikke noe valg: Det må en utrykning til, fra et firma som kan spyle og åpne opp rørene.

Når det gjelder periodisk vedlikeholdsspyling og rens av rør, derimot, stiller saken seg ganske annerledes. For de aller fleste borettslag og sameier er dette unødvendige tjenester.

Hvorfor blir avløpsrørene tette?

Den vanligste grunnen til at avløpsrør i borettslag og sameier tetter seg, er at de som bor i bygget bruker avløpet på feil måte. Det vil si som søppelbøtte.

Våtservietter, Q-tips, fett, matrester og andre fremmedelementer blir skylt ned i toaletter, vasker og sluk, og før eller senere hoper dette seg opp og blir propper i systemet.

Med eldre avløpsrør er det også en større risiko for at rørene ikke tåler å bli spylt med trykk. Derfor bør spyling kun skje når det er helt tett og absolutt nødvendig.

Jo eldre og dårligere rør, desto større sjanse for at de tetter seg. Med eldre avløpsrør er det også en større risiko for at rørene ikke tåler å bli spylt med trykk. Derfor bør spyling kun skje når det er helt tett og absolutt nødvendig.

LES OGSÅ: Høytrykksspyling til nytte og besvær

Godt avløpsvett er det beste vedlikeholdet

Vedlikeholdsspyling (rens av rør) endrer ikke hva beboerne kaster i avløpet. Den beste måten å forebygge tette avløpsrør i borettslag og sameier er å øke kunnskapen om hva som IKKE skal i avløpet.

Vi har laget en nyttig plansje som viser og forklarer utfordringene som oppstår når avløpssystemet i et bygg blir brukt feil. Skriv den ut og heng den opp et sted hvor beboerne ser den ofte, og legg gjerne et eksemplar i postkassene også.

Sjansen for at dette bidrar til å holde rørene åpne, er god! Det skader i hvert fall ikke (som vedlikeholdsspyling i verste fall kan gjøre).

NB! Undersøk hyppige problemer

Vi har i denne artikkelen forutsatt at tett avløp er noe som skjer unntaksvis. Har ditt borettslag hyppige problemer i avløpsanlegget, eller i en konkret del av avløpsanlegget, anbefaler vi at dere får undersøkt problemene og tilstanden til rørene snarest.

LES OGSÅ: Ti gode grunner til å holde søppel og fett unna avløpsrørene

Olimb
Nye rør uten å grave eller rive.

Last ned her

Informasjonsbrosjyre om fornuftig bruk og vedlikehold av avløpsrør i bygninger.

Gratis brosjyre: Ta vare på avløpsnettet i bygg