De vanligste problemene med avløpsrør i borettslag og sameier
Avløpsrør i borettslag og sameier slites forskjellig. De største syndebukkene er grenrørene som går til sluk, WC og kjøkken.
Magasin / Kategori: Borettslag og bygg / Forfatter: Frode Berntzen / Oppdatert 12. september 2023
Dette er de vanligste problemene med avløpsrør i borettslag og sameier.
Tegn som tilsier at avløpsrørene bør sjekkes
Rust, avrenninger og sprekker er synlige tegn på dårlige avløpsrør, men om røranlegget er mer enn 40 år gammelt bør det uansett sjekkes med tanke på tilstand. Klukkelyder, vondt lukt og tilbakeslag er tegn på at rørene er i ferd med å tette seg, og gjentatte forstoppelser kan skyldes slitasje og skader i rørene. Lekkasjer er det sikreste og mest alvorlige tegnet på at noe er galt.
LES OGSÅ: Hvordan vet jeg om borettslaget har dårlige avløpsrør?
Lekkasjer oppstår i grenrør
Grenrør er de rørene som grener inn mot sluk, WC, kjøkken og andre påkoblinger til stammene. Disse rørene har ofte mindre dimensjoner og en horisontal konstruksjon med mange skjøter og bend som gjør dem mer utsatt for lekkasjer enn selve stammen. Avløpsvannet sliter mer på rørveggen i horisontale rør, spesielt i nedre del.
Grenrørene er også i større grad utsatt for påkjenninger som følge av bevegelser i bygget, fordi de ofte ligger helt eller delvis innstøpt i gulvet eller i etasjeskille.
De største syndebukkene er grenrørene som går inn til sluk, WC og kjøkken
Rør og gren fra kjøkken er mest utsatt
Rør og gren fra kjøkken har 20-30 % kortere levetid enn rør fra bad og vaskerom. Hovedgrunnen til dette er bruk av fettfjernende oppvaskmidler som tar bort det beskyttende fettlaget, slik at det blir mer korrosjon (rust). Mange røranlegg har allerede sniklekkasjer som er vanskelige å oppdage, spesielt i eldre blokker og bygårder hvor grenrørene og stammene er av varierende kvalitet.
LES OGSÅ: Avløpsrør i bygg fra ulike tider – tilstand og utfordringer i dag
Ofte ser avløpsrør i borettslag ut som dette før vi renser og rehabiliterer.
Rør slites forskjellig
På et eldre røropplegg av støpejern ser man slitasje på svært ulike steder. Derfor er det ikke nok å bare ta ut én rørprøve og anta at den representerer kvaliteten på hele rørnettet. Ofte ser vi alvorlige lokale slitasjer på utsatte punkter i anlegget, blant annet i muffeskjøter, bend og grenoverganger.
Stammene slites mest nederst, og derfor er avløpsrør i første etasje og kjeller mest utsatt.
Fett i rørene – på godt og vondt
I motsetning til hva mange tror, er det faktisk positivt med en fetthinne i avløpsrøret. Derfor anbefaler vi ikke å spyle avløpsrør unødvendig. Når gamle rør blir spylt blottlegges svakheter som for eksempel begynnende sprekker og dårlige skjøter. Fett letter gjennomstrømningen, spesielt i horisontale rør som har lite fall. Det danner seg et vokslag som beskytter rørene innvendig, slik at slitasjen blir mindre.
Dette må dog ikke misforstås: Matfett skal ikke helles i avløpet! Se fettvett.no.
LES OGSÅ: Høytrykkspyling til nytte og besvær
Sjekk tilstanden til rørene først
Vi anbefaler i alle tilfeller å få en vurdering av tilstanden til eldre avløpsnett før noen form for spyling. Om det viser seg at det er behov for rehabilitering bør dere kontakte fagfolk som kan vise til erfaring, referanser og stabilitet over tid.
Olimb Rørfornying har rehabilitert avløpsrørene i over 20 000 leiligheter for borettslag og sameier i hele Norge, og med over 45 års erfaring med rørfornying har vi løsninger for de fleste problemene med avløpsrør i borettslag og sameier.
LES OGSÅ: Sjekkpunkter til hjelp når borettslaget skal velge leverandør av rørfornying
Last ned her
Gratis guide om vedlikehold og rehabilitering av gamle avløpsrør i borettslag og sameier.