Skrekkeksempel gjør borettslag mer bevisste når de skal velge leverandør av rørfornying

Å velge feil leverandør kan få store konsekvenser. Hvordan kan borettslag og sameier sikre seg at de er trygge når de inngår avtale om rørfornying?

Fra tid til annen dukker det dessverre opp historier om rørfornyingsprosjekter som har gått veldig galt. Et alvorlig eksempel var oppe i tingretten i Bergen i starten av året.

Arbeid med rørfornying var bortkastet

Hamre Borettslag i Fyllingsdalen inngikk i 2014 en avtale med et firma om skifte av sluk og rørfornying av avløpsrørene i borettslaget, som teller hele 178 leiligheter fordelt på 11 bygg.

Det tre år lange prosjektet endte med full konflikt og en svimlende prislapp for borettslaget. Av en estimert totalkostnad på 28 millioner er nærmere 12 millioner til å rette opp i feil og mangler ved utført arbeid.

Størstedelen av manglene knyttet seg til rørfornyingen. I en av takstrapportene står det blant annet:

«Arbeidet som er utført i forbindelse med rørfornyingen vurderes derfor som bortkastet.»

Les hele saken i Bergens Tidende (for abonnenter)

Ble tilkjent millionerstatning i retten

I starten av mai i år falt dom i Bergen tingrett. Den slår fast at utførende selskap ikke hadde kompetanse på rørfornying, og borettslaget ble i dommen tilkjent erstatning på flere millioner kroner. Firmaet som utførte arbeidet er i dag konkurs, og spørsmålet er om borettslaget får tilbake noe av det de har krav på. Dommen er omtalt på E24 (for abonnenter).

Mange borettslag og sameier i samme situasjon

Utgangspunktet for Hamre Borettslag i 2014 var på ingen måte spesielt: Noe måtte gjøres med de innvendige avløpsrørene i blokkene fra 70-tallet. Å skifte ut alle rørene ville bli svært kostbart, og styret i borettslaget ønsket derfor en rimeligere løsning med rørfornying.

Både i Bergen og over alt ellers i landet er det mange borettslag og sameier som nå er i samme situasjon og må ta store og kostbare beslutninger på hva de skal gjøre med gamle rør. Hvordan kan de sikre seg at de ikke havner i samme uføre?

Lurer på om rørfornying er trygt

– Eksempelet fra Bergen er en veldig trist sak. For dette borettslaget først og fremst, men også for omdømmet til rørfornying som fag, sier salgssjef for borettslag og bygg i Olimb Rørfornying, Frode Berntzen.

Han kan bekrefte at Olimbs avdeling i Bergen har fått flere henvendelser og spørsmål om Hamre-saken fra styrer i borettslag og sameier som vurderer rørfornying.

– Vi kjenner ikke alle detaljene og kan derfor ikke si hvorfor det gikk så galt i nettopp dette prosjektet, men svarer borettslag og sameier som lurer på om rørfornying er trygt. Vi gir også råd om hvordan de kan sikre trygge avtaler på rørfornyingsprosjekter.

Ulike metoder gir ulike sluttresultater

– En veldig viktig faktor som ikke alle kunder får med seg, er at innvendig rørfornying kan gjøres på helt ulike måter. Fordelene og ulempene med de ulike metodene kommer heller ikke alltid så godt fram, forteller Berntzen.

– Det finnes for eksempel en metode som går ut på å sprøyte et plastprodukt inni røret i flere omganger, slik at det danner et beskyttende belegg. Det var denne metoden som ble benyttet i Hamre Borettslag.

– En annen metode kaller vi for strømpemetoden. En skreddersydd filtforing, eller strømpe som vi ofte sier, blir ført inn i eksisterende rør og herdet. Når dette gjøres på rett måte med riktige produkter, blir sluttresultatet i praksis et helt nytt og selvstendig plastrør inni det gamle.

Frode Berntzen Olimb Rørfornying AS
Frode Berntzen viser fram en prøve på et innvendig avløpsrør som er fornyet med «strømpemetoden».

Olimb Rørfornying var det første selskapet i Norge som fikk SINTEF Teknisk Godkjenning for begge metoder i innvendig rørfornying, men anbefaler i dag strømpemetoden nesten utelukkende på grunn av systemets uovertrufne kvalitet og levetid. SINTEFs tester underbygger og dokumenterer at røranlegget faktisk er teknisk nullstilt etter rørfornying med strømpeforing, med like god funksjonalitet og holdbarhet som et nytt anlegg. Det vil si minst 50 nye år i drift.

LES OGSÅ: Ti år med Teknisk Godkjenning for rørfornying i bygninger

Vanskelig for kundene å vite

Frode Berntzen skjønner at det fort blir uoversiktlig for boligselskaper og byggeiere som skal hente inn informasjon og tilbud fra ulike tilbydere av rørfornying. Ved første øyekast kan det se ut som alle aktører innen rørfornying kan tilby mer eller mindre det samme, og da vil jo det jo være pris og andre mer «tilfeldige» kriterier som avgjør hvilken leverandør som får jobben.

– Rørfornying av innvendige avløpsrør er fortsatt relativt nytt, og det er ingen tvil om at markedspotensialet er stort. Dette tiltrekker også noen aktører i markedet som ikke har de riktige forutsetningene for å drive med rørfornying, advarer Berntzen.

Det er jo «bare» avløpsrør, hvor vanskelig kan det være?

– Noen aktører dekker seg bak utenlandske sertifiseringer på produkter og metoder, eller «låner» andre selskapers sertifiseringer. Det ser fint og flott ut på papiret, men i praksis sier det lite eller ingenting om kvaliteten på leverandøren og produktene som blir benyttet. Den eneste sertifiseringen i rørfornying som gir reell trygghet for norske kunder er Teknisk Godkjenning fra SINTEF Byggforsk. Derfor bør dette være det første man ser etter hos en leverandør, råder Berntzen.

Her kan du se vår Tekniske Godkjenning

Rørfornying er håndverk

Han tror også at mange undervurderer kompleksiteten i et rørfornyingsprosjekt. Å rehabilitere gamle og dårlige avløpsrør er i mange tilfeller svært utfordrende. Ingen røranlegg er like, og det finnes ingen «trylleformel» som fikser alle rør. Rørfornying er håndverk – som bør utføres av erfarne håndverkere. Konsekvensene av feil kan bli store, dyre og ubehagelige. Dette tror Frode Berntzen at få kunder tenker over. Det er jo «bare» avløpsrør, hvor vanskelig kan det være?

– Jeg vil tro at de fleste som trenger for eksempel en snekker til en stor jobb, vil ønske noen med kompetanse og erfaring. At vedkommende har gjort tilsvarende oppdrag tidligere vil være en fordel, ikke minst med tanke på kvaliteten på arbeidet som gjøres. Slik er det også med rørfornying. Når man skal fornye en så viktig bygningsdel som avløpsnettet, er det viktig å forsikre seg om at leverandøren kan levere et 100 % rehabilitert anlegg. De som gjør jobben må vite hva de holder på med, sier Berntzen bestemt og legger til:

– Så er det nå engang slik at selv den beste kan gjøre feil. Men den beste rydder i hvert fall opp etter seg!

Sjekk alltid økonomi og referanser

Selskapet som utførte arbeidet med avløpsrørene i Hamre Borettslag er i dag oppløst.

– Mange leverandører skryter av fantastiske garantier. Men garantier som blir gitt i en avtale er lite verdt hvis utførende firma går konkurs, advarer Berntzen, som oppfordrer til alltid å sjekke økonomien til leverandører før avtaler signeres, for eksempel hos Proff. Lav omsetning, dårlige regnskapsresultater og stadig endringer av selskapsstrukturen kan være tegn på at selskapet kan ha problemer med å dekke større reklamasjoner dersom de skulle oppstå. Han anbefaler videre å utvise sunn skepsis hvis selskapet er helt nyetablert.

– Små prisforskjeller betyr lite for borettslaget eller sameiet i det lange løp. Det er viktigere å sammenligne produkter, erfaring, soliditet – de faktorene som handler om sikkerhet for fremtiden.

Så er det nå engang slik at selv den beste kan gjøre feil. Men den beste rydder i hvert fall opp etter seg!

Til slutt vil Frode Berntzen minne om viktigheten av å be om å få oppgitt referanser.

– Leverandører som blir vurdert bør kunne vise til sammenlignbare prosjekter i borettslag eller sameier. Ta gjerne kontakt med styreleder i minst ett av referanseprosjektene for en prat. På den måten kan man få mye viktig informasjon og et godt grunnlag for en beslutning.

LES OGSÅ: Fra bekymring til begeistring med rørfornying i Fredly Borettslag

Kontaktperson

Frode Berntzen
Frode Berntzen
Salgs- og markedssjef, Rørfornying Borettslag/bygg