Trenger vi hjelp fra konsulenter?
Magasin / Kategori: Borettslag og bygg / Forfatter: Frode Berntzen / Publisert: 5. januar 2023
Vi får mange spørsmål fra styremedlemmer om det er nødvendig med innleide konsulenter når et prosjekt skal i gang. Enten dere er i startfasen av prosjektet eller allerede har skrevet en avtale, kan det være naturlig å ønske at noen med riktig kompetanse hjelper til under gjennomføringsfasen.
Boligselskap er profesjonelle parter
Det er viktig å påpeke at selv om medlemmene består av privatpersoner, regnes borettslag og sameier som profesjonelle parter i lovens øyne. De er dermed ikke dekket av lovverk som skal sikre forbrukeres rettigheter ved bygningsmessige kontrakter. Dette stiller også strengere krav til kontraktutarbeidelsen, da kontraktstandarder fra Norsk Standard som er tilpasset forbrukere heller ikke gjelder.
Plikter for styret ved byggearbeider
Styret i et boligselskap må også forholde seg til byggherreforskriften når det skal vedtas arbeider med en bygg- eller anleggsmessig karakter. Byggherreforskriften fastsetter flere juridiske plikter for å ivareta sikkerhet, helse og arbeidsmiljø under arbeidet, og noen styrer kan derfor vurdere å bruke konsulenter for å sikre seg.
Det er mange ting å passe på når kontrakter skal utarbeides. Ofte har borettslag og sameier allerede intern kompetanse til å håndtere dette. Foto: Adobe Stock
Ekstern hjelp koster
Ulempen ved å bruke konsulenttjenester er at det koster. Det må påregnes at 5 – 10 % av kontraktssummen vil gå til ekstern hjelp, og med en kontrakt på 1 million kr blir det fort 100 000 kr i ekstrakostnader.
Intern kompetanse i styret
Mange borettslag og sameier har allerede kompetanse internt i styret til å ivareta boligselskapets interesser i et prosjekt. Men dere må være bevisste på at det vil kreve en del jobb, og ved profesjonelle kontrakter gjelder det å være mer «på ballen» enn når forbrukeravtaler inngås. Med andre ord bør tunga holdes rett i munnen, og dere må sette av tid til det administrative arbeidet tilknyttet prosjektet.
Før dere eventuelt vedtar å leie inn ekstern hjelp, bør boligselskapet vurdere følgende punkter:
- Har vi allerede den nødvendige kompetansen internt i boligselskapet?
- Kan vi selv følge opp et prosjekt og kostnadene tilknyttet dette?
- Er vi i stand til å ivareta de juridiske forpliktelsene til prosjektet?
- Bør vi heller bruke midlene til ekstern hjelp på å sikre økonomien vår?
Gjør egne vurderinger
Vår anbefaling er at dere søker råd og høster erfaringer fra boligselskaper som har gjennomført tilsvarende prosjekter. Tiden og egeninnsatsen dette krever kan fort føre til vesentlige kostnadsbesparelser andre steder. Om dere likevel finner ut at dere trenger ekstern hjelp bør dere søke om dette fra mindre selskaper, selv om forretningsfører skulle anbefale et av de store konsulentselskapene.
LES OGSÅ: Bor du i et borettslag eller sameie, og er nysgjerrig på hva rørfornying egentlig er for noe?
Last ned her
Gratis guide om vedlikehold og rehabilitering av gamle avløpsrør i borettslag og sameier.