Rørfornyet alle avløpsrørene i borettslaget i 2010 – har ikke hatt problemer siden
I 2010 fornyet Sverresborg borettslag i Trondheim alle avløpsrørene til 282 leiligheter i 11 blokker. Vaktmester Knut Svendsen savner ikke tiden før rehabiliteringen, da avløpsproblemer i stor grad preget arbeidsdagen.
Magasin / Kategori: Borettslag og bygg / Publisert: 15.03.2022
Et av de aller første store prosjektene på innvendig rørfornying: Med sine 11 blokker og 282 leiligheter var Sverresborg borettslag i Trondheim et stort og viktig prosjekt for Olimb i 2010-2011. Vaktmester Knut Svendsen, midt i bildet, var en viktig bidragsyter i den vellykkede gjennomføringen. Foto: Odd Borgestrand
-Det var mye staking og spyling før rørfornyingen, ja. Det tettet seg i sluk og rør inne i leiligheter stadig vekk. Jeg fløy rundt med stake- og spyleutstyr mer eller mindre hele tiden!
Knut Svendsen har vært vaktmester i Sverresborg borettslag i mer enn 30 år. Tidligere jobbet han i byggebransjen, som anleggsrørlegger. Det har blitt mange rørleggeroppdrag i rollen som vaktmester også, men det var før Olimb Rørfornying rehabiliterte alle avløpsrørene i borettslaget.
Slutt på problemene
-Vi har faktisk ikke hatt noen problemer med avløpsrørene etterpå. Alt har fungert utmerket, og det har ikke vært behov for å stake sluk eller spyle tette rør. Det er heller ingen skjøter som har gått opp eller andre reklamasjonsgrunner, bekrefter den rørkyndige vaktmesteren.
Han savner ikke tiden med utslitte avløpsrør i det store borettslaget. Med ansvar for 11 blokker og 282 leiligheter er det i praksis veldig mange meter med avløpsrør som kan skape trøbbel av ymse art for en vaktmester.
– Det tettet seg i sluk og rør inne i leiligheter stadig vekk. Jeg fløy rundt med stake- og spyleutstyr mer eller mindre hele tiden.
Knut Svendsen, vaktmester i Sverresborg borettslag
Vanskelig å finne avløpslekkasje
Forløperen til rørfornyingsprosjektet i Sverresborg var en hendelse i 2008. Da oppdaget de lekkasje fra et innvendig soilrør, men klarte ikke å lokalisere nøyaktig hvor den kom fra. Tre bad måtte rives før de fant selve lekkasjepunktet.
Sprekker i soilrør kan være nesten usynlige. I motsetning til andre rør spruter ikke avløpsvannet ut, men «svetter» inn i bygningsmassen. Når det blir synlige flekker i taket, har sannsynligvis lekkasjen vært der en tid.
Besluttet å rehabilitere alle avløpsrørene
Etter denne kostbare og tidkrevende prosessen, der både fagfolk og forsikringsselskap var involvert, forsto Svendsen og styret at noe måtte gjøres med alle de gamle avløpsrørene i borettslaget fra 1958.
I samråd med Trondheim og omegn boligbyggelag (TOBB), ble tilstanden til stammene i borettslaget filmet og vurdert.
Etter hvert kom Olimb inn i bildet som utførende underentreprenør på rørfornying med sin «strømpeforing», en metode som Knut Svendsen kjente til fra sin tid som anleggsrørlegger.
Sverresborg borettslag i Trondheim. Foto: Trondheim og omegn boligbyggelag (TOBB)
Et av de første store prosjektene innomhus
I 2010 var strømperenovering av innvendige avløpsrør – relining som det også kalles – fortsatt et ganske nytt produkt.
Olimb hadde fått sin Tekniske Godkjenning av SINTEF Byggforsk for rørfornying innvendig i bygninger det samme året, og Sverresborg var et av de aller første virkelig store prosjektene hvor denne metoden ble benyttet.
LES OGSÅ: Ti år med Teknisk Godkjenning for rørfornying i bygninger – ti tusen grunner til å feire
Viktig nøkkelperson
Arbeidet med rørfornyingen pågikk i ett år i borettslaget, fra mars 2010 til mars 2011.
Vaktmester Knut Svendsen var en nøkkelperson i gjennomføringen. Hans rolle som kontaktperson mellom beboerne og entreprenørene var avgjørende for at gjennomføringen av prosjektet gikk så bra.
– Snittalderen på beboerne var relativt høy, og noen var nok litt skeptiske. Ikke minst til å slippe arbeidsfolk inn i leilighetene sine. Min oppgave var å være litt «støttekontakt» og fortelle dem hva som skulle skje. Da var det som regel ikke noe problem, og etter hvert ble de hyggelige operatørene veldig populære hos beboerne, forteller Svendsen.
Gode skussmål: Operatørene som utførte rørfornyingen ble populære hos beboerne i Sverresborg borettslag. Kristin Skjetne, her fotografert på jobb i 2010, er i dag driftssjef i Olimb Rørfornyings avdeling Trondheim. Foto: Odd Borgestrand.
Sosiale og økonomiske gevinster
– At mange av beboerne hadde høy alder, betydde at de ikke kunne flytte ut av leilighetene sine. Det betydde også at de var avhengige av å kunne bruke bad og kjøkken mens rehabiliteringen pågikk. Tilgang til vann gjennom hele prosessen var derfor et av styrets viktigste kriterier for valg av metode og entreprenør, forteller Knut Svendsen.
-For oss var det veldig store fordeler med rørfornying kontra totalrenovering som ikke kan regnes direkte i kroner og øre. Sosiale gevinster, om du vil.
Økonomisk gav det også fordeler å gjennomføre prosjektet. Forsikringen til borettslaget ble betydelig redusert etter rørfornyingen, med cirka 30 prosent. Det utgjør en stor slump penger i et så stort borettslag.
– Forsikringen til borettslaget ble betydelig redusert etter rørfornyingen, med cirka 30 prosent.
Anbefaler metoden til andre
Knut Svendsen har mye kontakt med vaktmestere og styreledere i andre borettslag, og har fått en hel del spørsmål om prosjektet gjennom årene. Både i Trondheim og landet ellers er det mange borettslag og sameier med avløpsrør på overtid.
På spørsmål om han anbefaler rørfornying til andre, er han klar på svaret:
– Ja, uten tvil. Det er snakk om veldig store besparelser kontra å grave, meisle og rasere kjøkken og bad. Og nå, mer enn ti problemfrie år etter gjennomføringen, kan jeg ved egen erfaring bekrefte at systemet «holder vann».
– Det stoler jeg på at det vil gjøre i mange år til.
Har holdt kontakten siden 2010: Vaktmester i Sverresborg borettslag Knut Svendsen (t.v.) og avdelingsleder i Olimb Rørfornying avdeling Trondheim, Jens Bjørndahl (t.h.), snakkes fortsatt fra tid til annen. Begge er storfornøyde med at avløpsrørene som ble fornyet i 2010-2011 fungerer akkurat så godt og problemfritt som de skal.