Rørfornying – et miljøvennlig og økonomisk valg
I Norge står byggesektoren for omtrent 15 % av de totale utslippene. Norge har som mål å redusere klimagassutslippene med opp mot 55 % innen 2030, og det krever at vi gjør grønne valg innen bygg og anlegg.
Magasin / Kategori: Borettslag og bygg / Forfatter: Frode Berntzen / Publisert 12. oktober 2023
Rivning produserer store mengder avfall
I tillegg til utslipp står bygg- og anleggsvirksomhet for nærmere 40 % av alt avfall i Norge, og av dette kommer rundt to tredjedeler fra rivning og rehabilitering (kilde: SSB). For å oppnå nasjonale mål om 70 prosent gjenbruk eller gjenvinning av avfall fra byggesektoren må vi ta i bruk løsninger som holder ressursbruken nede, og innenfor bygg og anlegg skiller rørfornying seg ut som en grønn metode.
LES OGSÅ: Mye å vinne på å rehabilitere framfor å bygge nytt
Inngripende å bytte avløpsrør
Det kommer stadig nye krav til ombruk av brukte bygningsdeler, men det er ikke alt som egner seg for gjenbruk. Avløpsrør er noe av det mest inngripende å rive ut og bytte i et bygg, og samtidig er det vanskelig å dokumentere kvaliteten og restlevetiden på brukte rørdeler. Det er heller ingenting som garanterer at gamle rør tilfredsstiller kravene i Byggteknisk forskrift (TEK 17).
Gjenbruk av avløpsrør er i praksis ikke mulig – bortsett fra med rørfornying.
Det er svært inngripende å bytte avløpsrørene i et bygg, og om alle rørene rives ut vil det resultere i store avfallsmengder. Foto: Adobe Stock
Rørfornying er ombruk
Med rørfornying gjenbruker vi i praksis bygningsavfall, ved at de gamle avløpsrørene fungerer som forskaling for strømpeforingen vi installerer og herder til nytt rør inni det eksisterende. I stedet for å rive et helt bad for å utbedre en liten del tar vi tak i selve problemområdet og det som må fikses, ikke alt det omkringliggende.
LES OGSÅ: Hvorfor rørfornying er ombruk av avløpsrør i praksis
Store gevinster med gjenbruk
Om alle bad og våtrom skal totalrenoveres vil det bli en stor kostnad for borettslaget. Beboere som nylig har pusset opp badet risikerer å få noe dårligere enn de hadde i utgangspunktet, mens beboere med gamle bad får et helt nytt. Samtidig fordeles kostnadene til alle i borettslaget – slikt blir det lett konflikter av.
Ved å gjenbruke avløpsrørene i stedet for å rive slipper de som nylig har pusset opp badet å bruke flere hundre tusen kroner på å gjøre samme jobben på nytt, og borettslaget kommer også godt ut av det sammenlignet med en totalrenovering der beboerne må flytte ut og alt blir pigget opp og revet ned.
– Olimb Rørfornying strakk seg langt for å finne den rimeligste løsningen for borettslaget, uten at det gikk utover kvaliteten på arbeidet som ble utført.
Les om hvordan borettslaget slapp å rive et nyoppusset bad og holdt kostnadene nede
LES OGSÅ: Rørfornye eller bytte ut gamle avløpsrør i borettslaget?
Fornying utelukker ikke renovering
Ingen røranlegg er like, og noen ganger er det fornuftig med en kombinasjon av rørfornying og utskiftning av rør. Om hele røranlegget må rehabiliteres, kan rørfornying av innstøpte og ikke-synlige avløpsrør kombineres med å skifte ut rør som er åpne og synlige.
Selv om vi rørfornyer avløpsrørene i dag, er det fullt mulig å skifte vannrørene eller pusse opp badet på et senere tidspunkt. Om alle badene i et borettslag eller sameie skal totalrenoveres kan nye bad bygges ut fra fornyede avløpsrør, slik at nyere bad bevares mens de gamle blir renovert.
Når det gjelder vannrørene har disse som regel vesentlig lengre levetid enn avløpsrørene. Vi anbefaler borettslag å benytte Kiwa Teknologisk Institutt for å anslå restlevetiden på eldre vannrør. Hvis de kan forventes å ha en restlevetid på 10 år eller mer er rørfornying av avløpsrørene et godt alternativ, hvilket også er konklusjonen i denne rapporten fra SINTEF Byggforsk.
LES OGSÅ: Hva er nødvendig vedlikehold av vann- og avløpsrør i et borettslag eller sameie?
Med rørfornying kan vi rehabilitere avløpsrør fra kjeller til tak, uten å rive.
Miljø og økonomi går hånd i hånd
En barriere for ombruk er at det ofte er dyrere å demontere fremfor å rive, og selv om enkelte bygningsdeler kan gjenbrukes er det ikke nødvendigvis økonomisk lønnsomt. Med rørfornying gjenbruker vi avløpsrørene uten å rive eller pigge alle vegger og gulv, som reduserer avfallsmengden og utslipp til produksjon, transport og installasjon av nye byggematerialer.
Det gjør at rørfornying også er vesentlig rimeligere enn fysisk utskiftning av avløpsrørene – rørfornying koster gjerne kun en tiendedel per leilighet sammenlignet med totalrenovering. Dette kan gi en langt lavere økning i fellesgjeld for borettslaget, som kan gjøre leilighetene mer attraktive ved salg.
Like godt som nytt
I rapporten «Utbedring av avløpsrør. Relining – et alternativ til utskifting» fra SINTEF Byggforsk konkluderes det med at et røropplegg som har blitt fornyet med strømpemetoden er å betrakte som nytt, med like lang levetid som nye rør. Fordi røropplegget regnes som «nullstilt» etter rørfornying kan det gi grunnlag for lavere forsikringspremie.
– Forsikringen til borettslaget ble betydelig redusert etter rørfornyingen, med cirka 30 prosent.
Les om borettslaget som rørfornyet alle avløpsrørene i 2010 – og ikke har hatt problemer siden
LES OGSÅ: Innvendig rørfornying like godt som nytt
Teknisk Godkjenning er kundens trygghet
Olimb Rørfornying var først i Norge med Teknisk Godkjenning fra SINTEF for rørfornying innvendig i bygg allerede i 2010. Når du velger en leverandør med Teknisk Godkjenning skal du kunne stole på at det renoverte røranlegget oppfyller alle dagens krav og spesifikasjoner, både i myndighetskrav, TEK17 og i normen som er utarbeidet for våtrom, Byggebransjens våtromsnorm (BVN).
Ikke velg et produkt, velg en partner
Rørfornying er håndverk, og kompetansen til den som utfører jobben er vel så viktig for sluttresultatet som produktet. Siden vi fikk vår Teknisk Godkjenning i 2010 har vi rehabilitert avløpsrørene for over 20 000 leiligheter i over 200 borettslag og sameier i hele Norge, og basert på praktiske erfaringer fra prosjekter utvikler vi stadig nye produkter med Teknisk Godkjenning fra SINTEF Byggforsk – som eneste installatør i Norge.
Det finnes ikke en trylleformel som fikser alle rør, men rørfornying kan langt på vei bidra til det grønne skiftet – samtidig som kostnadene holdes nede.
LES OGSÅ: Sjekkpunkter til hjelp når borettslaget skal velge leverandør av rørfornying
Last ned her
Gratis guide om vedlikehold og rehabilitering av gamle avløpsrør i borettslag og sameier.