Sjekkpunkter til hjelp når borettslaget skal velge leverandør av rørfornying

Å velge feil leverandør til å utføre rørfornying i borettslag og sameier kan få alvorlige konsekvenser. Her er noen punkter dere bør sjekke før dere undertegner en avtale.

Magasin / Kategori: Borettslag og bygg / Forfatter: Frode Berntzen

Sjekkpunkter til hjelp når borettslaget skal velge leverandør av rørfornying

Før en avtale om rørfornying blir signert er det viktig å sjekke at leverandøren har forutsetninger for å levere og garantere et godt sluttresultat. Foto: Adobe Stock

Rørfornying av innvendige avløpsrør er fortsatt relativt nytt, og det er ingen tvil om at det er et behov og en etterspørsel i markedet. Dette tiltrekker dessverre også noen aktører som ikke har den nødvendige kunnskapen eller de riktige forutsetningene for å drive med rørfornying i bygg.

Hvordan kan borettslag og sameier sikre seg at de gjør et trygt valg når de inngår avtale om rørfornying?

Vanskelig å vurdere

Ved første øyekast kan det se ut som alle aktører innen rørfornying kan tilby mer eller mindre det samme, og da vil jo det naturlig nok være pris og eventuelt andre mer tilfeldige faktorer som avgjør hvilken leverandør som får jobben.

Det er viktig å være klar over at tilbud fra ulike leverandører av rørfornying ikke kan sammenlignes som «epler og epler». Det vil alltid være noen ulikheter i metode, produkter, utførelse eller annet som gir utslag på prisen. I vurdering av ulike tilbud må man derfor sikre seg at forskjellene (og konsekvensene av dem) er forstått.

Små prisforskjeller i tilbud betyr lite for borettslaget eller sameiet i det lange løp. Det er viktigere å sammenligne produkter, erfaring, økonomisk soliditet – de faktorene som handler om trygghet for fremtiden.

Her har vi listet noen sjekkpunkter til hjelp for borettslag og sameier som skal velge leverandør av rørfornying:

Erfaring og kompetanse

  • Hvor mange år har aktøren drevet med akkurat den type rørfornying (metode)dere etterspør?
  • Hvor mye rørfornying utfører leverandøren (feks antall leiligheter siste 4-5 år)?
  • Hvilke referanser kan leverandøren vise til? Be om navn på borettslag/sameier.

Produkter og metoder

Mange leverandører dekker seg bak utenlandske sertifiseringer på produkter og metoder, eller ”låner” andre leverandørers sertifiseringer.

  • Har leverandøren norsk Teknisk Godkjenning fra SINTEF Byggforsk på innvendig rørfornying? Dette er kanskje det viktigste punktet på sjekklisten.
  • Vær oppmerksom: Mange leverandører kjøper produkter fra sertifiserte leverandører. Da er det ikke selskapet selv som har gjennomført installasjonene som er sertifisert, og det er ingen garanti for kvalitet i arbeidet som blir utført.
  • Hvor blir produktene produsert? Utenlandske produkter er ikke alltid egnet for norske rør. Du kan være helt trygg på norske produkter som er godkjent i Norge (SINTEF).

Garantier og økonomi

En garanti er ikke er verdt noe som helst dersom leverandører går konkurs!

  • Sjekk alltid økonomien til leverandører (for eksempel på på www.proff.no).
  • Lav omsetning og dårlige resultater er tegn på at selskapet ikke har ryggrad til å dekke store reklamasjoner dersom de skulle oppstå.
  • Vær ekstra skeptisk til nylig etablerte selskaper eller selskaper med uoversiktlig selskapsinformasjon.
  • En forsikring om at et selskap er en del av et større selskap eller konsern er ingen forsikring før en bank eller finansinstitusjon kan garantere for reklamasjoner på en stor del av arbeidene.

LES OGSÅ: Ingen selvfølge å være best i klassen på rørfornying

Frode Berntzen
Frode Berntzen
Salgssjef, Rørfornying Borettslag/bygg

Last ned her

Gratis guide om vedlikehold og rehabilitering av gamle avløpsrør i borettslag og sameier.