Hva skjer hvis dere utsetter rehabilitering av avløpsrørene?
Forfatter: Frode Berntzen | Publisert 26. november 2024
Kortversjon av artikkelen
Rehabilitering av avløpsrørene er kanskje ikke det mest spennende punktet i budsjettet. Avløpsrørene er jo skjult bak veggene, og ofte vil beboerne heller prioritere å male fasaden eller investere i nye balkonger. For styret kan det føles som en kjedelig oppgave å sette vedlikehold av innvendige avløpsrør på dagsordenen til generalforsamlingen.
Vi vet at rehabilitering av avløpsrør ikke er like gøy som en ny lekeplass eller fasade. Men vi vet også at utslitte avløpsrør kan føre til akutte problemer som ingen ønsker å oppleve.
For å gjøre det enklere for deg som styremedlem å overbevise generalforsamlingen om å sette av midler til rehabilitering av avløpsrørene, har vi laget en kort liste over hva som kan skje dersom dere ikke rehabiliterer avløpsrørene i tide.
Den første konsekvensen er også den mest alvorlige:
Gamle og utslitte avløpsrør kan ha sprekker og hull, og ofte er et tykt fettlag på innsiden det eneste som holder røret sammen. Utslitte avløpsrør er sjeldent tette, og det skal lite til før det oppstår vannskader, med store følger for bygg og inventar.
Vannskader er aldri gøy, men vannskader med kloakkvann er virkelig ille! Lukten setter seg i møbler og tekstiler, og det kan føre til kraftig bakterievekst og dårligere inneklima.
LES OGSÅ: Høytrykkspyling til nytte og besvær
Lekkasjer fra sprekker i gamle rør kan føre til vannskader og store kostnader til utbedring.
Som nevnt er utslitte avløpsrør sjeldent vanntette. Det betyr at selv om dere skulle være så heldige å unngå vannskader, kan fukt fortsatt sive ut fra sprekker i rørene. Fukt bidrar til gode vekstforhold for mugg. Mugg er svært helseskadelig og kan føre til allergiske reaksjoner, hodepine og luftveisirritasjoner.
Avløpsrørene går fra kjeller til tak, og fukt og mugg kan derfor spre seg til alle etasjer.
Velger dere å utsette vedlikeholdet av gamle og utslitte avløpsrør i borettslaget eller sameiet, kan det være en god idé å ha en bufferkonto klar. Dette fordi dere risikerer å stå overfor akutte reparasjoner som følge av vannskader fra rørene. Dette er ofte kostbart, og dersom lekkasjene skjer flere ganger, er det ikke sikkert forsikringen vil fortsette å dekke utbedringene.
LES OGSÅ: De vanligste problemene med avløpsrør i borettslag og sameier
Det er svært inngripende å skifte ut alle avløpsrørene tradisjonelt.
Hvis dere tar sjansen på å utsette vedlikehold av avløpsrørene til tross for risikoen, kan det påvirke senere valgmuligheter for rehabilitering av avløpsrørene. Dersom rørene er så dårlige at de kollapser, kan det bli vanskelig å rehabilitere rørene uten å gjøre større inngrep i bygningsmassen. En fullstendig utskifting av avløpsrørene er en dyr og omfattende prosess som innebærer riving av vegger og gulv. Beboerne må som regel også flytte ut mens arbeidene gjøres.
Vi anbefaler derfor at du og borettslaget kommer problemene i forkjøpet, før kostnadene for utbedring av rørene blir for høye.
Om dere er usikre på tilstanden til de innvendige avløpsrørene i borettslaget eller sameiet, anbefaler vi å bestille en rørinspeksjon. Da filmer vi avløpsrørene fra innsiden og avdekker eventuell skade og slitasje. Om rørene må utbedres kan vi tilby rørfornying, som et langt rimeligere og mer skånsomt alternativ til utskiftning av rørene.
Ikke nøl med å kontakte oss om dere trenger veiledning – før dere må ta frem gummistøvlene!
Gratis guide om vedlikehold og rehabilitering av gamle avløpsrør i borettslag og sameier.
Rørfornying er en sikker metode for rehabilitering av avløpsrør inni og under bygninger. I stedet for å fjerne de gamle rørene blir de rehabilitert fra innsiden. Olimb Rørfornying har fornyet avløpsrørene til over 20 000 leiligheter over hele landet, og med egen produksjonslinje skreddersyr vi løsninger til dine utfordringer.
Salgs- og markedssjef, Rørfornying Borettslag/bygg