Avløpsrensing avhenger av rør som ikke lekker

Forfatter: Svein Rune Myhre | Publisert 10. september 2024

Oslofjorden kveles. Det investeres milliarder i renseanlegg. Samtidig lekker ledningsnettet, slik at anleggene renser vann som aldri skulle vært der.

  • Utslipp av nitrogen kveler Oslofjorden. For å oppfylle strenge rensekrav investeres det milliarder i nye renseanlegg.
  • Gamle og dårlige rør slipper inn fremmedvann, slik at renseanleggene renser vann som aldri skulle vært der.
  • Nedbørfeltet til fjorden strekker seg helt opp til Røros. Store nedbørsmengder overbelaster renseanleggene, og utslipp fra Dovre kan ende i fjorden.
  • Det må investeres 500 milliarder kroner frem til 2040 for å sikre VA-tjenestene. Kostnadene kan havne hos innbyggere helt opp til Dovre.
  • For å redde Oslofjorden må ledningsnettet tettes for lekkasjer, slik at renseanleggene kun renser ren kloakk.
  • Oppgraving og bytte av alle rørene er ikke bærekraftig eller kostnadseffektivt.
  • Med NoDig-metoder kan ledningsfornyelsen økes, samtidig som kostnader og utslipp reduseres betraktelig i forhold til graving.

Det står dårlig til med Oslofjorden. Utslipp av nitrogen forringer vannmiljøet, bringer fiskedød og gjør det utrygt å bade. For å oppfylle strenge krav til nitrogenrensing må det investeres milliarder i nye renseanlegg. Om vi skal klare å redde fjorden, er det helt klart nødvendig med bedre rensing.

Men hvorfor skal vi bruke store ressurser på å rense vann som aldri skulle vært der?

Utslipp i Dovre ender opp i Oslofjorden

Det er ikke kun kystnære kommuner som står for utslipp av nitrogen og fosfor til fjorden. Klimaendringer med store nedbørsmengder gir kapasitetsproblemer for avløpsanleggene. Nedbørfeltet til Oslofjorden strekker seg helt opp til Røros og vestover til vannskillet ved Hardangervidda. Her ligger også noen av de største vassdragene i landet, med utløp i fjorden.

Det vil si at utslipp fra lekkasjer på ledningsnettet eller urenset avløpsvann fra renseanlegg helt opp til Dovre kan ende i fjorden.

Ledningsnettet lekker som en sil

Det ligger tusenvis av kilometer ledningsnett i de 118 kommunene som omfatter nedbørfeltet til fjorden. Mye er gammelt og i dårlig stand. Overvann, grunnvann og avrenning fra veier og jordbruk trenger inn gjennom sprekker og brudd på avløpsnettet, og fraktes videre til renseanleggene.

De økte vannmengdene gir dårligere rensing, utslipp av urenset kloakk, og høye kostnader til drift av renseanlegg og pumpestasjoner.

Samtidig lekker 30 prosent av drikkevannet ut av rørene. Mye lekker inn igjen på avløpsnettet, og renseanleggene ender opp med å rense rent vann.

Dette er ikke bærekraftig.

LES OGSÅ: Smart ledningsfornyelse kan gi lavere økning i vann- og avløpsgebyrer

Gammel vannledning

Gammelt nytt: Gjennomrustne vann- og avløpsledninger er dessverre ikke noe nytt i Norge.

Dårlige rør er dessverre gammelt nytt

Det er ikke noe nytt at ledningsnettet forfaller. Allerede i 1980 lakk det fremmedvann inn på gamle og utette ledninger rundt Oslofjorden og belastet renseanleggene. Dessverre har det vært liten bedring siden da.

I dag utgjør fremmedvann nesten 50 prosent av alt som fraktes til renseanleggene. Vannbransjen har som mål å redusere fremmedvannsandelen med 30 prosent innen 2030. Da er det viktig å øke fornyelsen av ledningsnettet, slik at det tettes for inn- og utlekking.

Kun 0,6 prosent av spillvannsnettet ble fornyet i 2022. Med dette tempoet vil det ta over 150 år å innhente vedlikeholdsetterslepet, og rørene blir ikke akkurat bedre med årene.

Enorme kostnader til utbedring av vedlikeholdsetterslepet

Mange kommuner har en plan for ledningsfornyelse, men arbeidet går for tregt. Kun 0,6 prosent av spillvannsnettet ble fornyet i 2022. Med dette tempoet vil det ta over 150 år å innhente vedlikeholdsetterslepet, og rørene blir ikke akkurat bedre med årene. Om ingenting gjøres øker forfallet, utslippene og kostnadene til utbedring.

I 2021 anslo Norsk Vann at det må investeres 332 milliarder kroner frem til 2040 for å sikre forsvarlige VA-tjenester. Medregnet kostnadene for å oppfylle rensekrav i avløpsdirektivet og tiltakene for å redde Oslofjorden, havner prislappen på nærmere 500 milliarder kroner.

Regningen for en renere Oslofjord kan havne hos innbyggere i Østerdalen, Gudbrandsdalen og Hallingdal, inntil 30 mil unna.

Kilde: Krever rådyre renseanlegg over hele Østlandet for å stoppe algene (NRK.no)

Hvem tar regningen?

Utslippene til fjorden skal begrenses, uansett om de kommer fra Indre eller Ytre Oslofjord. Både store og små kommuner blir berørt av rensekravene. Tidligere kunne kommuner søke om støtte på opptil 52 millioner kroner for å fjerne nitrogen. Dette monner ikke når prislappen for ett renseanlegg ligger på omtrent en milliard kroner. Utgifter til VA-tjenester følger selvkostprinsippet, og det resterende beløpet kan havne hos innbyggere helt opp til Dovre.

Investeringene må gjøres

Mange kommuner sliter med økonomien, men å redusere investeringer i VA vil bare utsette problemet til fremtidige generasjoner. Rensekravene er ufravikelige, og ledningsnettet forfaller. Investeringene må gjøres.

Det gir likevel lite mening å bruke store beløp på å oppgradere renseanleggene, samtidig som infrastrukturen forfaller. For å få mer effektiv rensing og redusere utslippene, må ledningsnettet tettes.

LES OGSÅ: Nye utslippskrav øker behovet for rørfornying

Strømperenovering avløp Porsgrunn kommune

Store besparelser: Med NoDig-metoder fornyes vann- og avløpsledninger uten å stanse for trafikken.

Nye rør uten graving

Oppgraving og bytte av alle rørene er ikke realistisk. Den mest kostnadseffektive og bærekraftige investeringen vi kan gjøre, er å vedlikeholde det vi allerede har. Da må ledningseiere tørre å tenke annerledes.

Gamle rør kan enten ses på som et problem – eller som en ressurs.

Grøftefri ledningsfornyelse anses som mer kostnadseffektivt og bærekraftig, og metodene bør i større grad tas i bruk der det er mulig.

Kilde: Rapporten bedreVANN 2022

Med gravefrie metoder, også kjent som NoDig, fornyes vann- og avløpsledninger uten å gjøre inngrep i natur eller infrastruktur. En strømpeforing føres inn i det gamle røret og foldes ut inntil rørveggen. Resultatet er et nytt rør inni det gamle, uten å grave. Levetiden til røret forlenges med minst 100 år.

Store besparelser med NoDig-metoder

Med NoDig-metoder stanses ikke trafikken mens arbeidene pågår, det er ikke behov for transport av fyllmasser, og CO2-utslippene reduseres drastisk. Og ikke minst – med kostnadsbesparelser på opptil 80 % sammenlignet med graving, kan kommuner og innbyggere spare millioner av kroner.

Fagdirektørs vurdering er at besparelsene kan ligge i størrelsesorden mellom 20 – 80 % avhengig av de stedlige forhold og hensynet til trafikk og annet samfunnsliv. I tillegg kommer de samfunnsmessige besparelser som ligger i å unngå eller få redusert graving. NoDig-løsninger gir også et redusert CO2 fotavtrykk og reduserte miljøkostnader.

Kilde: Forvaltningsrevisjon av selvkost innen vann- og avløpstjenester i Bergen kommune

NoDig er ikke nytt, men fortsatt er det noen som omtaler det som «ny teknologi». Kanskje kjenner de ikke til fordelene, eller så velger de bare det trygge og velkjente alternativet. NoDig er både trygt og velprøvd. Allerede i 1977 ble den første strømpeforingen i Norge montert av Olimb Rørfornying. Siden da har teknologien blitt brukt over hele landet til å øke fornyelsestakten på VA-nettet.

Bedre rensing med tette rør

Mjøsaksjonen viste at det ikke er for sent å forbedre vannkvaliteten og redde fjorden. Det haster å gjøre tiltak, og da må flere ta i bruk teknologi som kan bidra til å redusere utslippene. Et av hovedtiltakene i tiltaksplanen for Oslofjorden er å redusere mengden fremmedvann som tilføres avløpsnettet.

Ved å øke ledningsfornyelsen kan rørene tettes raskt og effektivt for lekkasjer, slik at renseanleggene renser det de faktisk skal – ren kloakk.

LES OGSÅ: Gode råd om ledningsfornyelse trenger ikke være dyre

Svein Rune Myhre
Svein Rune Myhre
Salgs- og produktsjef, Rørfornying Offentlig VA

Last ned her

Gratis bestillerhåndbok – ABC gravefrie metoder (NoDig).

Ønsker du å motta nye artikler fra oss på e-post?

Relaterte artikler

Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Avløpsrensing avhenger av rør som ikke lekker

10. september 2024/av Eirik Berntsen
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Gode råd om ledningsfornyelse trenger ikke være dyre

11. april 2024/av Eirik Berntsen
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Norges første biogass-drevne lastebil for rørfornying

15. november 2023/av Eirik Berntsen
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Stadig stort behov for fornyelse av vannledningsnettet

25. september 2023/av Irene
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Smart ledningsfornyelse kan gi lavere økning i vann- og avløpsgebyrer

5. september 2023/av Eirik Berntsen
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Rørfornying kan begrense inngrep i kulturminner

2. august 2023/av admin_olimb
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Derfor bør kummene fornyes sammen med resten av ledningsnettet

11. mai 2023/av Irene
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Gjenbruk av plast gjør rørfornying enda grønnere

11. april 2023/av Eirik Berntsen
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Nye utslippskrav øker behovet for rørfornying

2. mars 2023/av Eirik Berntsen
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

45 år siden første strømperenovering

24. november 2022/av Eirik Berntsen
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Jakter ufortrødent på de dårligste rørene i Drammen

28. februar 2022/av Irene
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Ny mulighetsstudie for VA-sektoren burde handlet mer om mulighetene med NoDig

10. februar 2022/av Irene
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Rehabiliterte tre stikkrenner på tre dager under E6 i Bardu

4. november 2021/av Irene
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Torgfornyelse førte til vannledningsfornyelse

8. mars 2021/av Irene
Gravefrie metoder (No-Dig) Nyheter fra Olimb

Viktig vannturné vel overstått

3. juli 2020/av Irene
Gravefrie metoder (No-Dig)

No-Dig: Smart fornyelse av vann og avløp uten graving

19. februar 2019/av admin_olimb
Gravefrie metoder (No-Dig)

Modige ledningseiere gir større verktøykasse i gravefrie metoder

15. januar 2019/av admin_olimb