Gode råd om ledningsfornyelse trenger ikke være dyre
NoDig har eksistert i Norge i over 50 år, men fortsatt er det noen som omtaler dette som ny teknologi. For å øke kunnskapen om metodene stiller vi gjerne med foredrag og lunsjtreff hos kommuner og konsulenter.
Magasin / Kategori: Gravefrie metoder (No-Dig) / Forfatter: Svein Rune Myhre / Publisert 11. april 2024
Vi deler gjerne av vår kunnskap innen NoDig-faget med kommuner og konsulenter. På bildet Svein Rune Myhre, Salgs- og produktsjef Offentlig VA.
Norsk ledningsnett er i kritisk forfall. Til tross for at «alle» er enige om at fornyelsestakten på vann- og avløpsnettet må opp, går det fortsatt tregt i mange norske kommuner.
Det sier seg selv at å grave opp alle elendige ledninger er en håpløs oppgave. Grøftefri ledningsrenovering, eller NoDig, som det også kalles, er derfor en teknologi som er godt egnet til å få opp fornyelsetakten i VA-nettet.
NoDig får opp farten på fornyelsen
Med NoDig-metoder kan eksisterende ledninger fornyes og nye rør bli etablert med minimal inngripen i miljø og infrastruktur. NoDig-metoder har dessuten normalt en langt raskere gjennomføringstid enn tradisjonell graving. Ved å ta i bruk gravefrie metoder vil kommuner oppleve at farten på ledningsfornyelsen går opp, samtidig som kostnader og utslipp holdes nede.
LES OGSÅ: No-Dig: Smart fornyelse av vann og avløp uten graving
Strømperenovering er en god løsning for å tette, forsterke og øke vanngjennomstrømningen i stikkrenner. Her blir en steinsatt, rektangulær stikkrenne under Vestfoldbanen rehabilitert mens togtrafikken går som vanlig over arbeidsstedet. Det som ser ut som røyk på bildet er ufarlig vanndamp fra herdeprosessen. Les mer: Strømperenovering av stikkrenne under Vestfoldbanen
Økt fornyelsestakt gir mer effektiv avløpsrensing
Nye avløpsdirektiv setter strenge krav til avløpsrensing. Innlekking av fremmedvann gjennom sprekker og brudd på ledningsnettet setter renseanlegg under stort press, og overløp av urenset avløpsvann kan havne i fjord og andre resipienter.
Ved å få opp farten på ledningsfornyelsen kan vi redusere mengden fremmedvann som blir fraktet til renseanleggene, og få mer effektiv rensing, mindre utslipp til resipienter og lavere kostnader til oppgradering av renseanlegg.
Like aktuelt for små kommuner
Etter hvert som flere kommuner har fått øynene opp for de mange fordelene ved å minimere graving, har NoDig-metoder blitt mer vanlig i ledningsfornyelse og etablering av nye ledninger. Likevel er det mange kommuner som fortsatt har til gode å gjennomføre et eneste NoDig-prosjekt.
I perioden 2020-22 var det ingen kommuner med færre enn 10 000 innbyggere som benyttet NoDig til fornyelse av ledningsnettet.
Kilde: Rapporten BedreVANN 2022, s. 24
Det er betegnende at det er store kommuner og de største byene som benytter seg mest av gravefrie løsninger i dag, men metodene og fordelene er minst like aktuelle for mindre kommuner og kommuner med spredt bebyggelse.
SMÅ KOMMUNER MED STOR REKORD: Øykommunene Averøy og Aure er ikke store, men har norgesrekord i rørfornying. I løpet av noen få dager ble til sammen fire stikkrenner under fylkesvei fornyet med strømpeforinger som målte hele to meter i diameter. Det er det største som noen gang er montert i Norge med denne metoden. Les mer: Norges største strømpeforinger montert i stikkrenner på Nordmøre
Mangler kunnskap
Kunnskap om grøftefri ledningsrenovering er en kritisk faktor for å få opp fornyelsestakten på vann- og avløpsnettet, men mange kommuner har liten eller ingen erfaring med grøftefri rørlegging. Det er også en utfordring å få tak i ingeniører som kan prosjektere og følge opp NoDig-prosjekter.
Oppsummert ser vi at rekruttering er en krevende oppgave for mange kommuner, spesielt for de minste. Demografiutfordringene i årene som kommer er med og forsterke dette.
Kilde: Rapporten Sluttrapport fra arbeidsgruppa for effektiv organisering, s. 8
Vårt mål er at langt flere kommuner, uansett størrelse, skal tenke smartere ledningsfornyelse. Da må kunnskapen om mulighetene i kommunene økes, og terskelen for å prøve nye ting ned.
Deler gjerne kunnskap med ledningseiere
Som entreprenør og innovatør innen NoDig-faget i nærmere 50 år, har vi i Olimb opparbeidet oss en betydelig kompetanse og erfaring når det gjelder gravefrie løsninger. For å øke nysgjerrigheten og senke terskelen for å ta i bruk NoDig-metoder i norske kommuner, deler vi derfor mer enn gjerne av vår kunnskap med ledningseiere, konsulenter og rådgivere.
Kontakt oss om dere ønsker et lærerikt foredrag, lunsjtreff eller fagdag med gode råd om gravefri ledningsfornyelse. Hos oss er det lav terskel for å ta kontakt og spørre om det dere måtte lure på, smått eller stort.
Hos oss er gode råd om ledningsfornyelse alltid gratis.
LES OGSÅ: Modige ledningseiere gir større verktøykasse i gravefrie metoder
Spør vår ekspert
Kontakt vår ekspert om du har spørsmål om rørfornying eller ønsker et foredrag, lunsjtreff eller fagdag om grøftefri ledningsrenovering. Hos oss er gode råd om ledningsfornyelse alltid gratis.
Last ned her
Gratis bestillerhåndbok – ABC gravefrie metoder (NoDig).