45 år siden første strømperenovering
Magasin / Kategori: Gravefrie metoder (No-Dig) / Publisert: 24. november 2022
1977 – 2022: I 45 år har Olimb Rørfornying brukt strømpe til å rehabilitere både offentlige og private rør.
Fra graving til innovative løsninger
Så lenge det har ligget rør under bakken har det også, før eller siden, foreligget behov for utbedring av rørene. Før filtstrømpen ble introdusert var konvensjonell graving og rørbytte den vanligste metoden for utbedring av rør, og det medførte de samme ulempene for 45 år siden som i dag.
Vi hos Olimb har alltid vært på utkikk etter nye, innovative løsninger. Verdens første strømpeforing ble installert utenfor London i 1971, og i 1977 grep vi sjansen til å bli medeier i fabrikken som produserte strømper til rørfornying. Vi sikret oss samtidig lisens for produktet i Norge, Finland og Sverige.
Den som intet våger…
Selv med de åpenbare fordelene med strømperenovering, var det mange ledningseiere som fremdeles anså konvensjonell graving som et velkjent og trygt valg.
Som en foregangskommune valgte Oslo kommune å teste metoden, og i 1977 installerte vi den første strømpeforingen i Skandinavia i Ragna Nilsens vei i Oslo. Dette ble startskuddet på det som i dag er Olimb Rørfornying.
Pioner innen rørfornying
Strømperenovering av rør var en ny og revolusjonerende metode, men utstyret for å gjennomføre rehabiliteringen var mangelfull. Vi satte derfor i gang med å utvikle utstyr, produkter og metoder selv, og siden den gang har vi gått i bresjen for å finne løsninger på gravefri rehabilitering av rør.
Vi var først i verden med å gjenåpne grenrør fra innsiden, først i verden til å installere med «blind ende» (tilkomst fra kun én ende) og med «kule» (trykktank), og sammen med Aarsleff utviklet vi «hatten», som gjør det mulig å installere strømpeforing i stikkledninger fra innsiden av hovedledningen.
Trykktanker («kuler») brukes til å vrenge ut og installere strømpeforingen. Vi har løsninger for offentlige vann- og avløpsrør, innvendige rør i borettslag og bygg og private stikkledninger.
NoDig-løsninger for offentlig VA
Det er et enormt etterslep på vedlikehold av det offentlige ledningsnettet, og gravefrie metoder (NoDig) kan langt på vei bidra til å få opp utbedringstakten. Vi har en komplett pakke for rehabilitering av både avløpsrør, vannrør og kummer, og med egen avdeling i Råde for produktutvikling og produksjon kan vi skreddersy strømper til enhver jobb.
Vi har strømperehabilitert kummer og stikkrenner på opptil 2,2 meter i diameter, installert lange strekk under sterkt trafikkerte veier, og brukt forskjellige produkter og metoder for å bevare historiske områder.
Siden oppstarten har vi rehabilitert nesten 2 million meter rør i det offentlige ledningsnettet, og i dag fornyer vi rundt 100 000 meter rør i året.
Den karakteristiske blåfargen er kjennetegnet på at røret har blitt rehabilitert med strømpeforing, og at det nå vil holde i minst 50 år til.
Strømpen tar turen innomhus
I 2007 begynte vi med strømperehabilitering av innvendige rør i bygg, og beboere slipper dermed å pigge eller rive når avløpsrørene må utbedres. Her kommer mange av produktene og metodene vi tidligere har utviklet til gode: «hatter» blir brukt til å forsterke grenrør koblet til WC og kjøkken, og når vi ikke kommer til fallstammen fra innsiden av bygget, kan vi installere strømpen fra taket med «blind ende».
Oppfyller alle krav
Som første selskap i Norge fikk Olimb Rørfornying Teknisk Godkjenning for rørfornying i bygninger fra SINTEF i 2010. Produktene, som slukløsningen vår, oppfyller alle krav til byggtekniske forskrifter (DOK og TEK17). Siden 2007 har vi vært i mer enn 12 000 leiligheter og 150 borettslag og sameier.
45 år gammel og i knallform
Strømpen som ble installert i Ragna Nilsens vei i 1977 er fortsatt i bruk i dag, og stikkprøver viser at kvaliteten fremdeles holder mål. Siden den gang har utstyret og metodene blitt videreutviklet, men prinsippet og budskapet vårt er likt:
Vi rehabiliterer eksisterende rør uten å grave eller rive.