Fikser avløpsrørene uten å grave eller rive

Mange boligeiere er ikke klar over at gamle, dårlige avløpsrør kan gjenbrukes. Rørfornying er både raskere, rimeligere og mer miljøvennlig enn å skifte ut rørene.

Olimb Rørfornying Trondheim

I middelalderbyen Trondheim er det mange historiske grunner til å unngå å grave og rive for å bytte ut gamle rør. Med rørfornying blir rørene rehabilitert uten inngrep i omgivelsene.

– De færreste tenker på avløpsrørene før de må, og da er det som regel fordi noe må gjøres, sier driftssjef Kristin Skjetne i Olimb Rørfornying avdeling Trondheim.

Et enklere alternativ

Olimb Rørfornying har spesialisert seg på å rehabilitere eksisterende rør, som et enklere og mer skånsomt alternativ til å utskiftning. Selskapet har utført rørfornying i mer enn 40 år og er den eldste og største aktøren i markedet.

Avdelingen i Trondheim fornyer bunnledninger, stikkledninger og avløpsnett inni bygg for kunder i Trondheim og Midt-Norge. De utfører også rørinspeksjoner.

Sjekk rørene i tide

Tette rør og tilbakeslag er typiske tegn på det står dårlig til. Kloakklukt kan skyldes lekkasjer, og er også en grunn til å sjekke rørene. Dårlige avløpsrør som blir oppdaget i tide kan fornyes før problemene blir større, og boligeiere kan spare mye tid, frustrasjon og penger.

– De færreste tenker på avløpsrørene før de må, og da er det som regel fordi noe må gjøres.

Dyrt å grave og rive

– En huseier som skal bytte ut avløpsrørene på eiendommen sin, må grave. Skal bunnledningen under huset byttes, må kanskje gulvet pigges opp. Er det snakk om å skifte avløpsrørene i for eksempel et borettslag eller næringsbygg, blir det fort en totalrenovering. Å skifte avløpsrørene blir da veldig dyrt, sier Skjetne.

Minimale inngrep med rørfornying

Hun forteller at de jobber i rørene via sluk, kummer og stakeluker, uten å grave eller rive på eiendommen.

– Selve rørfornyingen skjer ved at en impregnert strømpeforing blir vrengt inn i det eksisterende røret og herdet med varme. Sluttresultatet blir et plastrør inni det gamle, med samme kvalitet som et nytt rør. Et vanlig rørfornyingsoppdrag hos en boligeier er normalt gjort på en dag.

Rørfornying med strømpeforing trinn for trinn

Rørfornying med strømpeforing trinn for trinn.

Svarer gjerne på spørsmål

– Bygg- og boligeiere som har spørsmål om avløpsrør eller rørfornying må gjerne kontakte oss for en prat. Det er selvsagt helt uforpliktende, avslutter Kristin Skjetne.