Husk undersøkelsesplikten ved boligkjøp – sjekk rørene!

Det kan være lett å la seg friste av nyoppussede bad, profilerte fronter og et sprekt ytre når du er på boligjakt. For å unngå potensielt dyre overraskelser bør du også undersøke det bak fasaden.

Rørinspeksjon av kum

En huseier hadde fått pålegg om utbedring av deres private stikkledning frem til kommunalt rør, og for å unngå oppgraving av tomten ønsket de å rehabilitere røret med strømpe – det skulle dog vise seg å være lettere sagt enn gjort.

Tidligere rørarbeid var svært dårlig utført

Rørinspeksjonen påviste at stikkledningen var forsøkt utbedret med svært provisoriske løsninger. Dette var gjort før nåværende huseier tok over boligen.

Fra utvendig kum på tomten og frem til offentlig vei var det skjøvet et Ø 90 mm plastrør inn i det eksisterende Ø 125 mm avløpsrøret. Plastrøret var klemt sammen til Ø 70 mm enkelte steder, som tydet på stort trykk fra massene over. Å trekke ut plastrøret kunne risikere at hele avløpsrøret kollapset.

Selv om det er mulig å rehabilitere såpass små dimensjoner vil ikke dette være godkjent for utendørs bruk, da minstekravet til dimensjonering av utvendige stikkledninger er Ø 110 mm.*

*Kilde: Standard abonnementsvilkår for vann og avløp – Tekniske bestemmelser (side 17)

90mm plastrør i stikkledning

Det hadde tidligere blitt skjøvet et Ø 90 mm plastrør inn i det eksisterende avløpsrøret. Foto: Oslo VAV

Røret var hengt opp med tau

Det eneste strekket som lot seg rehabilitere med strømpe var fra kummen og frem til sluk på teknisk rom. I kummen var røret hengt opp med tau, og ved overgangen i kumvegg var det brudd fordi klammene på røret hadde rustet bort.

LES OGSÅ: Hvordan står det til med stikkledningen din?

Tau og brudd i kum

Til venstre: Røret var hengt opp med tau i kummen. Til høyre: Brudd ved overgang til kumvegg. Foto: Lillestrøm Rør

Måtte pigge og grave

Over kummen var det en sittebenk støpt i betong som huseier helst ville at skulle få stå i fred. Denne måtte pigges opp for tilkomst, slik at vi kunne lage ny renne i bunn av kummen og rehabilitere røret motstrøms mot sluk.

Da det ikke var mulig å kjøre strømpe fra kum til offentlig ledning ble fortauet utenfor grunnmuren gravd opp, og rørstrekket som gikk under fortauet ble byttet ut med et nytt rør.

Kum under betongbenk

Kummen på eiendommen var gjemt under denne sittebenken støpt i betong. Foto: Lillestrøm Rør

Forsikringen dekker ikke nødvendigvis kostnadene

Forsikringsselskap har ofte vilkår om at skader må ha oppstått etter at forsikringen ble tegnet. Det dårlige utførte rørarbeidet ble ikke ansett som en plutselig og uforutsett skade, men en «forutsigbar vedlikeholdskostnad for å sikre avløp fra boligen.».

LES OGSÅ: Spør om stikkledningene når du skal kjøpe bolig!

Husk undersøkelsesplikten

Huseier hadde derfor en dårlig sak ovenfor forsikringsselskapet, da boligkjøper plikter å undersøke boligen både før og etter overtagelse for å påvise skjulte feil eller mangler.

Det bør derfor foretas en undersøkelse av rørene – helst før kontraktsinngåelse – for å unngå ubehagelige og potensielt dyre overraskelser i fremtiden.

LES OGSÅ: Dette kan en rørinspeksjon fortelle om rørene dine

Velg en seriøs entreprenør

Bruk av vennetjenester eller «hobby-rørleggere» kan straffe seg i lengden – du bør være nøye på å sjekke referansene til entreprenøren, enten du skal grave, rehabilitere eller bytte rør.

Olimb Rørfornying har lengst erfaring i Norge med strømperenovering. Vi har vært borti det meste av utfordringer med rør, og har spart utallige hager, verandaer og innkjørsler fra oppgraving.

Rørfornying kommer problemer i forkjøpet

Rørfornying er et fullgodt alternativ til rørbytte – etter rehabilitering har bunn- og stikkledningen fått levetidsforlengelse tilsvarende et nytt rør, hele veien fra boligen og til kommunal ledning. Jobben er som regel unnagjort på én arbeidsdag, helt uten å grave eller pigge.

Sjekk rørene – spar mye

Om stikkledningen hadde blitt undersøkt i forkant av boligkjøpet – før problemene var blitt for alvorlige – er det godt mulig at røret kunne blitt utbedret med rørfornying, helt fra sluk og frem til offentlig vei. Da ville huseier unngått å grave og pigge, og spart både tid, uforutsette utgifter og bekymringer.

LES OGSÅ: Pålagt å utbedre avløpsrøret under huset: – Uaktuelt å grave det opp!

Olimb Rørfornying
Nye rør uten å grave eller rive.