Rørfornyet avløpsrørene under huset – slapp å pigge og rive

Arne drenerte rundt huset og pusset opp grunnetasjen i den tro at problemene med fukt og lukt var historie. Så viste det seg at hovedproblemet var bunnledningen under huset.

Arne G. Ellingsen

Arne G. Ellingsen står i døra med et stort smil og ønsker velkommen inn til hjemmet sitt i Flåttenlia i Porsgrunn. I det pent opparbeidede inngangspartiet er det i dag ingenting som vitner om rørproblemene han måtte finne en løsning på akkurat der, under dørstokken, vinteren 2019.

– Plutselig fikk vi tilbakeslag av kloakk i sluk. Da skjønte vi jo at det mest sannsynlig var noe galt med avløpsrøret som går under eiendommen, akkurat her hvor vi står, forteller han og viser retningene innover i huset og ut til kummen i gata.

Avløpsrør fra 1950

Arne og kona Eli kjøpte Flåttenlia 35 i 1997. Det var fort gjort. Mange var interessert, og de måtte handle raskt for å sikre seg eiendommen som hadde både naturtomt og utsikt over Frierfjorden.

Huset var fra 1950 og hadde blitt delvis renovert i senere år. Innvendige avløpsrør hadde blitt skiftet i forbindelse med oppussing av våtrom.

Boligens bunnledning og stikkledninger, som var originale fra byggeåret, var det aldri snakk om. Siden disse rørene lå godt skjult under eiendommen og gjorde det de skulle – i hvert fall tilsynelatende – var de i praksis «ute av syne, ute av sinn».

Oversikt over bunnledninger

Stiplede linjer viser cirka hvor avløpsrøret går under huset. En full utskiftning av rørene ville ikke vært mulig uten store inngrep i hele grunnetasjen. Foto: Arne G. Ellingsen    

Trodde lukt skyldtes grunnvann

– På gulvet her var det opprinnelig nålefilt, forteller Arne når vi tar steget over dørstokken.

– Vi la fliser og varmekabler en tid etter at vi hadde gravd og drenert rundt hele huset. I denne etasjen luktet det nemlig ikke godt. Vi trodde lukten skyldtes grunnvann og antok derfor at drenering skulle fjerne årsaken. Siste spor av dårlig lukt ville vel forsvinne ut av huset med nålefilten, håpet vi.

I god tro ble etasjen grundig pusset opp etter dreneringen, med nye malte og flislagte overflater. Også baderommet ble betydelig oppgradert. Luktproblemet ble mindre – men ikke helt borte.

Så, en dag, ville kloakken opp av slukene.

Nå hastet det med å finne problemet – og løsningen!

Fant feilen i bunnledningen

Arne forteller at det tilfeldigvis var en annonse fra Olimb i medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund som satte ham på sporet. Annonsen handlet om gamle stikkledninger som kan bli store utgiftsbomber når problemer blir oppdaget for sent.

Lesningen resulterte i en aha-opplevelse for Arne.

– Da jeg leste at gamle avløpsrør kan rehabiliteres gravefritt med rørfornying tenkte jeg: Eureka!

Han tok kontakt med Olimb Rørfornyings avdeling i Grenland som var raskt på plass med inspeksjonskamera.

Feilen ble funnet i bunnledningen under sokkelen, cirka en meter inn fra dørstokken. Her hadde det originale teglsteinsrøret fra 1950 glidd fra hverandre og blokkerte for kloakk som skulle ut.

Hele bunnledningen, som ligger i en Y-form under etasjesokkelen fra sluk på henholdsvis bad og vaskerom, var sterkt preget av alder og slitasje. Det var fortsatt mulig å fornye rørene med strømpeforing, men selve bruddpunktet var en utfordring.

Gravde for hånd fram til brudd

En strømpeforing ville ikke kunne rette opp høydeforskjellene der røret hadde glidd fra hverandre. Man måtte rett og slett komme til røret for å fikse det først.

Ulike løsninger ble diskutert og vurdert for å finne den enkleste og minst ødeleggende måten.

Det hele endte med at den spreke, arbeidsglade pensjonisten tok spaden i egen hånd, la seg på ryggen og gravde seg inn til bruddet fra utsiden, under sokkelen.

-Da var jeg glad for at sokkelen var støpt i armert betong, sier han og ler.

Hull til ødelagt del av graveledning

Arne gravde selv tilkomst under inngangspartiet, slik at den ødelagte delen av bunnledningen kunne kuttes. Det gamle røret øverst til høyre i bildet. Foto: Arne G. Ellingsen.

«Nye» avløpsrør på to dager

Med tilkomst fra gravegrop ble bunnledningen kappet der bruddet var og skjøtet med nytt plastrør. Deretter kunne Olimbs operatører rørfornye med strømpeforing fra sluk inne og hele veien ut til kommunalt rør i veien. I punktet hvor rørene fra bad og vaskerom møtes i felles utløp, monterte Olimbs operatører en grenforsterkning som sørger for at alle skjøter er helt tette.

Rørfornyingen ble utført i løpet av bare to arbeidsdager. Arne G. innrømmer at han fulgte spent med på jobben som ble gjort, teknisk interessert som han er og alltid har vært. Dette hadde han ikke sett før!

Rørfornying: Olimbs operatører installerer strømeforing i avløpsrørene under eiendommen.

Olimbs operatører installerte strømpeforing i avløpsrørene under eiendommen i Flåttenlia 35 i tre omganger over to arbeidsdager. Foto: Arne G. Ellingsen

Han ønsker å skryte av Olimbs medarbeidere, som gjorde godt arbeid og godt inntrykk. Både han og fruen sitter igjen med bare positive opplevelser etter rørfornyingen.

Kan dokumentere friskmeldte rør

Endelig kunne ekteparet legge en lang og kjedelig rørhistorie bak seg for godt. De har film og dokumentasjon som viser at avløpsrørene er fullstendig rehabilitert, med like god kvalitet og holdbarhet som helt nye rør.

Dette er stort pluss for eiendommen, både med tanke på forsikring og et eventuelt boligsalg en gang i framtiden.

Slapp å pigge og rive

– Vi er utrolig glade for at dette løste seg slik som det gjorde. I verste fall hadde vi vært nødt til å pigge opp gulvet tvers gjennom hele etasjen og gjøre store inngrep i både trapp og vegger for å skifte de gamle rørene, forteller Arne G. Ellingsen.

– Det hadde ikke bare blitt fryktelig dyrt, det ville også tatt lang tid! Vi er veldig lettet over at vi slapp et slikt kjempeprosjekt med alt det innebærer av rot, støv og ulemper, sier han og får bekreftende nikk fra fru Eli.

– I verste fall hadde vi vært nødt til å pigge opp gulvet tvers gjennom hele etasjen og gjøre store inngrep i både trapp og vegger for å skifte de gamle rørene.

Mye spart med rørfornying, lite å hente på forsikring

Arne har ikke regnet konkret på hva det ville koste å gjennomføre en full utskiftning av rørene og i tillegg sette alt tilbake i den stand det var, både inni huset og utvendig. Men at det ville blitt flere ganger prisen han betalte for rørfornying er ikke den pensjonerte presten i tvil om.

Han vil advare andre huseiere mot å stole blindt på at forsikringsselskapet tar regninga for avløpsproblemer.

– Når rørene er så gamle som i vårt tilfelle er det lite eller ingenting for huseiere å hente på forsikringen når noe skjer. Vårt forsikringsselskap sa riktignok ja til å dekke en liten del, men i all hovedsak har vi kostet reparasjonsarbeidet selv. Heldigvis kom vi etter forholdene godt ut av det med rørfornying, sier han med et smil.

– Gjennom å fortelle vår historie håper jeg at vi kan bidra til å gjøre rørfornying mer kjent og forhåpentligvis hjelpe andre i lignende situasjon.

Anbefaler rørfornying: Arne G. Ellingsen

Gode erfaringer med rørfornying:
Arne G. Ellingsen i Porsgrunn ønsker at flere huseiere skal få vite at rørfornying er en smart og kostnadsbesparende løsning når avløpsrørene under hus og eiendom blir gamle og dårlige.

Olimb Rørfornying
Nye rør uten å grave eller rive.