Fornyet rustne avløpsrør fra 50-tallet uten å rive badene

Jobb utført for Lundebakken Borettslag i Kristiansand

  • Lundebakken Borettslag ble oppført i 1957, og med avløpsrør godt over forventet levetid var det risiko for lekkasjer.
  • Styret ønsket å gjøre noe med rørene for å unngå kostbare skader i fremtiden.
  • Etter anbefaling fra Sørlandet Boligbyggelag valgte styret rørfornying, et langt rimeligere og mindre inngripende alternativ til rørbytte.
  • Noen uforutsette utfordringer på badene kunne gjøre det vanskelig å komme til i rørene med strømpe.
  • Ved å bruke egne løsninger skreddersydd for komplekse rørføringer, klarte Olimbs operatører å fornye røranlegget uten å rive badene.
  • Rørfornying reduserer risikoen for lekkasjer, som kan gi lavere forsikringskostnader for borettslag og sameier.
  • Olimb sin SINTEF Teknisk Godkjenning oppfyller forsikringsselskapenes krav for at røranlegget skal regnes som nytt.
  • Informasjon og kommunikasjon med beboerne ble ivaretatt av Olimb i forkant og underveis i prosjektet.
  • Gjennomføringsperiode høst 2024 – vinter 2025.
  • Jobben ble utført av Olimb Rørfornying avdeling Grenland.

Lundebakken Borettslag ligger nært Kristiansand sentrum i bydel Lund, og består av 55 andelsleiligheter fordelt på fire blokker. Borettslaget ble oppført i 1957, og med anbefalt brukstid på 40-50 år hadde de innvendige avløpsrørene for lengst passert forventet levetid.

– Selv om vi ikke hadde særlige problemer med avløpsrørene i borettslaget, bestemte vi oss derfor likevel for å gjøre noe.

Det sier Henrik Kyte Assmann, styreleder i Lundebakken Borettslag. Han og styremedlem Sebastian Eriksen forteller at styret består av fem unge folk som har lyst til å skape endringer i borettslaget.

– Hvis ikke vi gjør noe nå, er det jo ikke sikkert at neste styre gjør noe fem eller ti år frem i tid. Hvorfor vente, når denne kostnaden uansett vil komme før eller siden?

Kan bli dyrt å utsette vedlikehold

Oppdragsleder Fredrik Wetterhus i Olimb Rørfornying Grenland forklarer at avløpsrørene i Lundebakken trolig levde på overtid.

– Med høye renter og levekostnader velger kanskje en del borettslag og sameier å utsette større vedlikeholdsprosjekter. Risikoen med såpass gamle avløpsrør er jo at det kan sprekke opp og bli lekkasjer. Nå slipper de jo det i Lundebakken, siden de er tidlig nok ute og ikke venter i ti år til.

Rørfornying er langt rimeligere enn å rive ut og bytte rørene, og ved å gjøre gode avtaler har styret holdt felleskostnadene lave i alle år. Det gjør at borettslaget ikke vil slite økonomisk selv om de nå gjør en større investering.

– Vi fordeler kostnadene over flere år ved å øke nedbetalingstiden litt på lånet, slik at flere beboere spleiser på rørfornyingen over en lengre periode. Risikoen på rørene gå ned, uten at det går utover økonomien til beboerne, sier Henrik.

LES OGSÅ: Hva er nødvendig vedlikehold av vann- og avløpsrør i et borettslag eller sameie?

Olimb Rørfornying og styret i Lundebakken Borettslag i Kristiansand

Fra venstre: Oppdragsleder Fredrik Wetterhus sammen med styremedlem Sebastian Eriksen og styreleder Henrik Kyte Assmann.

Gjennomrustne avløpsrør

I 2018 utarbeidet Sørlandet Boligbyggelag (SØBO) en tilstandsrapport som viste rust på utsiden av avløpsrørene i Lundebakken. Styret brukte rapporten som grunnlag for en rørinspeksjon av to rørstammer i blokkene.

– Filmen viste at det var mye rust også inni rørene, og basert på en anbefaling fra SØBO besluttet vi å gå for rørfornying. Da vi skulle velge leverandør så vi ikke bare på pris, men også at de kunne levere til avtalt tid, forteller Henrik.

Etter å ha vurdert fire ulike leverandører valgte styret strømpemetoden og Olimb Rørfornying.

– Vi har fått god hjelp av rådgivere fra Sørlandet Boligbyggelag, som har bistått oss med tilbudsbeskrivelse, kontrakt, og oppfølging av dette.

SØBO forvalter over 420 borettslag og sameier på Sørlandet. Teknisk rådgiver Ernest Haugland sier at rørfornying er en veldig god løsning så lenge det blir korrekt utført.

– Som den profesjonelle parten er det viktig for oss at kunden faktisk får den kvaliteten de forventer. Vi har samarbeidet med Olimb tidligere, og det er veldig flinke karer som har gjort dette før. De har alltid tanker om hva som kan gjøres bedre eller annerledes, og vårt inntrykk er at de stort sett løser problemet.

Avløpsrørene i Lundebakken var gamle og gjennomrustne.

Kreative løsninger på utfordrende røranlegg

– På badene i Lundebakken er det vegghengte toaletter som det kan være vanskelig å komme til i med strømpe. Her utfordret vi Olimb på å teste en ny løsning som kanskje ikke andre klarer, sier Ernest.

Olimb Rørfornying har avdelinger i flere deler av landet, og Fredrik sier det er en stor fordel å være mange ansatte med lang erfaring. Ofte har noen allerede funnet en løsning på samme utfordring.

– Vi skreddersydde strømpeforinger på fabrikken vår, som vi fikk vridd på plass inni avløpsrørene til toalettene. Resultatet ble en fullverdig løsning uten å måtte åpne sisterna, som på sikt kunne ført til lekkasjer.

Henrik og Sebastian skryter av at Olimb alltid kom med forslag til hvordan de kunne løse problemer som dukket opp underveis.

– Vi har godt av å få testet oss litt, tenke kreativt og finne nye løsninger. Vi har ikke lyst til å komme et sted og si at nei, dette kan vi ikke gjøre. Det er alltid en måte å løse det på, sier Fredrik oppmuntrende.

Ronny Omslandseter og lillebroren Lars Roar forbereder og installerer strømpeforing i rørene til de vegghengte toalettene.

Trengte ikke å rive badene

Det dukket opp noen uforutsette utfordringer på noen av badene som var pusset opp, som kunne gjøre det krevende å rørfornye uten inngrep. Fredrik forklarer at de likevel klarte å løse det uten å rive noen bad.

– Blant annet hadde et originalrør blitt omgjort til en mindre dimensjon, og da er det små marginer for å installere strømpen. I verste fall måtte vi ha pigget opp for å komme til i rørene. Det krevde litt ekstra tid og innsats, men vi fikk løst det uten å rive.

Ernest Haugland sier at beboere som pusser opp bør tenke på at det kanskje må gjøres noe med rørene i ettertid.

– SØBO anbefaler beboere å renovere så mye som mulig av gangen. Det blir en del rare løsninger når folk gjør ting litt her og litt der. Noen velger kanskje enklere løsninger, og så blir jo ikke nødvendigvis kvaliteten sånn som den burde være.

Han understreker at det er viktig å velge seriøse firmaer som fortsatt er her om fem år om det skulle skje noe.

– Mange kan jo utføre vedlikeholdsarbeid, men hva gjør du om arbeidene ikke er korrekt utført og du får en reklamasjon i etterkant?

LES OGSÅ: Skrekkeksempel gjør borettslag mer bevisste når de skal velge leverandør av rørfornying

Lavere kostnader og mindre risiko

Om det oppstår gjentatte lekkasjer fra gamle avløpsrør, risikerer borettslag og sameier å få redusert utbetaling på forsikringen. Med rørfornying fjernes risikoen for lekkasjer, og det kan gi grunnlag for lavere forsikringspremie.

– Om det er mange beboere kan det være snakk om ganske store beløp. Samtidig stiller forsikringsselskapene en del krav til utførelsen for at røranlegget skal regnes som nytt, sier Ernest.

Olimb Rørfornying har Teknisk Godkjenning fra SINTEF Byggforsk på sine løsninger. Godkjenningen dokumenterer at et avløpsrør som har blitt fornyet med strømpe har samme kvalitet som nytt rør.

– Hvis vi får en fullverdig løsning som er teknisk godkjent, så vil forsikringsselskapene betrakte det som et nytt røranlegg. Så det er en fordel at arbeidene gjøres riktig, påpeker Ernest.

Rørfornyingsprosjektet i Lundebakken startet opp høsten 2024 og var ferdigstilt vinteren 2025, med tre ukers arbeid per oppgang. Med rørfornying fra Olimb har borettslaget fått en fullverdig løsning fra sluk og frem til offentlig rør, uten å rive noen bad.

Ernest Haugland i SØBO sammen med Fredrik Wetterhus og Ronny Omslandseter i Olimb Rørfornying Grenland.

Godt samarbeid

Før de satte i gang med rørfornyingen holdt Olimb beboermøter i hver blokk, med informasjon om prosjektet og svar på spørsmål fra beboerne. Olimb varslet også beboerne på SMS om fremgangen underveis i prosjektet.

– Det er veldig ålreit for styret å slippe å være mellommann på all kommunikasjon. Da kan vi heller bruke kreftene på å forstå de store problemstillingene og å følge opp enkeltbeboere, sier Henrik.

Han tilføyer at både Olimb og SØBO har vært gode til å forklare faguttrykk og hvordan rørene fungerer.

– Jeg har jobbet i veibransjen, og der er det mange tekniske ord og uttrykk som kan være vanskelig å forstå når man er ny. Her er prosjektlederne imøtekommende og forklarer ting på en folkelig måte. Operatørene var også veldig hyggelige, og tok seg tid til å slå av en prat for å vise og forklare.

Henrik sier at styret opplevde et godt samarbeid med Olimb gjennom prosjektperioden. Han trekker frem at Olimb klarte å rørfornye 99% av avløpssystem deres fra 1950-tallet, med meget høy faglig dyktighet.

– Det er positivt for oss at vi nå kan si at vi har avløpsrør fra 2025, og ikke 1957. Det vil gjøre det mer forutsigbart å kjøpe leilighet her. Alt i alt er vi svært fornøyde med kvaliteten på arbeidet og samarbeidet med Olimb. Vi kan trygt og rakrygget anbefale dem videre, oppfordrer Henrik.

LES OGSÅ: Rørfornyet alle avløpsrørene i borettslaget i 2010 – har ikke hatt problemer siden

– Det er positivt for oss at vi nå kan si at vi har avløpsrør fra 2025, og ikke 1957. Det vil gjøre det mer forutsigbart å kjøpe leilighet her. Alt i alt er vi svært fornøyde med kvaliteten på arbeidet og samarbeidet med Olimb. Vi kan trygt og rakrygget anbefale dem videre.

Henrik Kyte Assmann, styreleder Lundebakken Borettslag

Olimb Rørfornying og styret i Lundebakken Borettslag i Kristiansand

– Det er positivt for oss at vi nå kan si at vi har avløpsrør fra 2025, og ikke 1957. Det vil gjøre det mer forutsigbart å kjøpe leilighet her. Alt i alt er vi svært fornøyde med kvaliteten på arbeidet og samarbeidet med Olimb. Vi kan trygt og rakrygget anbefale dem videre.

Henrik Kyte Assmann, styreleder Lundebakken Borettslag

Olimb Rørfornying Grenland

Lurer du på hvordan det står til med dine avløpsrør?

Vi utfører rørinspeksjoner og rørfornying av avløpsrør i boliger, borettslag, sameier og næringsbygg i Telemark, Vestfold, Agder og Drammensregionen.

Kontakt oss for en kostnadsfri befaring!

Salgsleder Hans Edvard Lunde og avdelingsleder Vegard Brubakken i Olimb Rørfornying Grenland
Salgsleder Hans Edvard Lunde og avdelingsleder
Vegard Brubakken i Olimb Rørfornying Grenland

Flere prosjekter borettslag og bygg

Vi har påskestengt i perioden 14. - 21. april. Henvendelser via web og e-post blir besvart når vi er tilbake.