«Røyken» du ser når vi rørfornyer er vanndamp. Den er ikke farlig.

Vi får en del spørsmål om «røyken» som stiger opp fra kum eller grøft når vi fornyer rør. Det er ikke røyk, men vanndamp. Her er en kort forklaring på hva som skjer.

Vi bruker varm damp til å herde strømpeforinger

Strømpeforinger som brukes i fornying av avløpsrør er impregnert med et flytende plaststoff. Når plaststoffet blir tilført varme, herder strømpen og blir til et nytt plastrør inni det eksisterende.

I veldig mange tilfeller bruker vi varm damp til å herde strømpeforinger. Som regel tar det noen timer før strømpeforingen er gjennomherdet. Mens strømpen herder med damp og trykk inni røret, vil noe av dampen stige opp der det er åpninger for det. For eksempel i installasjonspunktet og i kummer som avløprøret er tilkoblet.

Epoxy lukter svært lite

Sammen med dampen kan det noen ganger være litt lukt. Hvilken lukt man kjenner kommer an på hvilket plaststoff som er brukt i strømpeforingen. Vi bruker hovedsaklig epoxy og polyester, avhengig av størrelsen på røret vi skal fornye.

Til avløpsrør i mindre dimensjoner, som stikkledninger til/fra private boliger, bruker vi epoxy. Epoxyen lukter nesten ingenting i seg selv, men når vi tilsetter damp inni røret kan det komme litt lukt fra kloakk. Det kan også kjennes lukt av grønnsåpe, som vi bruker som «glidemiddel» på strømpeforingen.

Bilde av privat stikkledning som blir fornyet med strømpeforing (epoxy). Varm damp siver ut fra installasjonspunktet, og det koker litt i grønnsåpeskum.

Polyester lukter mer

Når vi fornyer avløpsrør i større dimensjoner, som offentlige hovedledninger, bruker vi polyester i strømpeforingen. Polyester inneholder styren, som avgir en karakteristisk kjemikalielukt som kan kjennes i selv veldig små konsentrasjoner.

Styrenkonsentrasjonene det er snakk om i våre produkter er så små at de ikke er helsefarlige, men noen reagerer og blir skeptiske når de kjenner den kjemiske lukten. Det er altså ikke skadelig eller farlig, men enkelte mennesker kan oppleve at lukten virker irriterende på slimhinner.

Vi informerer alltid beboere i områder hvor vi rehabiliterer offentlige avløpsledninger om hvordan de kan unngå å få lukt inn i boligen: Sørge for at sluk/vannlåser er fylt med vann, og at stakeluker og eventuelle åpne avløpsrør er tettet. Det også er en fordel å holde vinduer, ventiler og ventilasjonsanlegg stengt mens arbeidet pågår.

Rørfornying stikkrenne under Vestfoldbanen
Eksempel på rørfornying med strømpeforing i stor dimensjon (polyester). Det kan se dramatisk ut når den store strømpen her blir herdet under togbanen, men det er fortsatt bare vanndamp. I kaldt vær blir den varme dampen enda mer synlig.
Her kan du se en video av toget som kjører gjennom dampen.

Har du spørsmål? Ta kontakt, så skal vi svare deg vi så godt vi kan.

Olimb Rørfornying
Nye rør uten å grave eller rive.