Miljøet i fokus på Bygg Reis Deg

Olimb Rørfornying er klar for Norges største messe innen bolig, bygg og anlegg som går av stabelen på Lillestrøm 18. – 21. oktober. Vi stiller med gode råd og løsninger for rehabilitering av avløpsrør i bygg og bolig – og i år fokuserer vi på de store miljømessige fordelene med rørfornying fremfor å rive ut og bytte avløpsrør.

Salgs- og markedssjef for rørfornying i borettslag og bygg, Frode Berntzen, ser frem til en hyggelig avløpsprat med beboere, bransjefolk og andre besøkende på Bygg Reis Deg 2023 fra og med onsdag 18. oktober til og med lørdag 21. oktober.

Han og kollegaer fra Olimb Rørfornyings avdelingskontorer i Råde, Bergen, Trondheim og Skien blir å treffe på stand B01-36 i hall B.

Her får du gratisbilletter til Bygg Reis Deg

Rørfornying er ombruk av avløpsrør

Byggebransjen står for store deler av avfallet og utslippene i Norge, og ombruk av bygningsmaterialer er et viktig tiltak for å redusere klima- og miljøavtrykkene fra bygg. Med rørfornying river vi ikke ut de gamle avløpsrørene – i stedet gjenbrukes de som forskaling for strømpeforingen som blir installert og herdet til nytt rør inni det eksisterende.

– Et viktig budskap på messen er at rørfornying i praksis er gjenbruk av bygningsavfall. I stedet for å rive et helt bad for å utbedre en liten del tar vi tak i selve problemområdet og det som må fikses, ikke alt rundt, forklarer Frode Berntzen.

LES OGSÅ: Rørfornying – et miljøvennlig og økonomisk valg

Miljø og økonomi går hånd i hånd

Ved å gjenbruke avløpsrørene fremfor å rive reduseres avfallsmengden og utslipp til produksjon, transport og installasjon av nye byggematerialer. Det gjør også rørfornying mye rimeligere enn tradisjonell utskiftning av avløpsrør – rørfornying koster gjerne kun en tiendedel per leilighet sammenlignet med totalrenovering.

Totalrenovering av alle bad og våtrom i et borettslag vil ofte bli svært kostbart. Med rørfornying slipper de som nylig har pusset opp badet å bruke flere hundre tusen kroner på å gjøre samme jobben på nytt.

– Borettslaget kommer også godt ut av det sammenlignet med en totalrenovering der beboerne må flytte ut og alt blir pigget opp og revet ned, forteller Berntzen.

Fornying og totalrenovering kan kombineres

Rørfornying av avløpsrørene utelukker ikke oppussing av bad eller skifte av vannrør på et senere tidspunkt. Om alle badene i et borettslag skal totalrenoveres kan nye bad bygges ut fra avløpsrør som har blitt rørfornyet, slik at nyere bad blir bevart mens de gamle renoveres.

– Rørfornying av innstøpte og ikke-synlige avløpsrør kan fint kombineres med å skifte ut rør som er åpne og synlige. Ved å sørge for mer gjenbruk og mindre avfall skiller rørfornying seg ut som en grønn metode innen bygg og anlegg, avslutter Berntzen.