Dette kan en rørinspeksjon fortelle om rørene dine

Rørinspeksjon er en effektiv og nøyaktig metode for å kontrollere rør innvendig, og den beste måten å kartlegge tilstanden på rør som er skjult i bygg eller under bakken.

Magasin / Kategori: Privat avløp bolig / Publisert: 23. januar 2020 / Forfatter: Olimb

Dette kan en rørinspeksjon fortelle om rørene dine

De færreste boligeiere vet hvordan rørene i boligen eller på eiendommen ser ut innvendig. Som regel er det kanskje ikke så viktig å vite, i hvert fall ikke hvis rørene er av nyere dato. Men noen ganger – ikke minst når det oppstår problemer – er det viktig å sjekke hvordan det faktisk står til inni rørene.

Gjør det usynlige synlig

Et fjernstyrt kamera føres inn i røret og filmer innsiden. Bildene blir overført til en skjerm som overvåkes av operatøren. Filmen fra inspeksjonen og en skriftlig rapport med tilstandsvurdering er som regel inkludert i oppdraget.

En rørinspeksjon vil avdekke feil, slitasje og skader på røret. Eksempler på dette er deformasjon av rørene, sprukne rør, korrosjon (rust), produktfeil, tilkoplingsfeil og forskjøvede skjøter.

Inspeksjonen fanger også opp driftsmessige problemer og svakheter. Det kan dreie seg om innsig, røtter i rørene, belegg i form av fett eller biofilm, masser eller andre fremmedelementer som hindrer vannet på veien gjennom røret.

Kameraet registrerer dessuten dimensjonsoverganger og retningsendringer i røret.

Et fjernstyrt kamera føres inn i røret og filmer det fra innsiden.

Rørinspeksjon: Et fjernstyrt kamera føres inn i røret og filmer det fra innsiden.

Fordel å vite om problemer tidlig

Når dårlige avløpsrør blir oppdaget i tide, kan de fornyes innvendig, som et enklere og rimeligere alternativ enn å grave eller pigge det opp for å bytte det. Å vite tilstanden til avløpsrørene kan med andre ord spare huseiere for mye jobb og penger.

LES OGSÅ: Hvordan står det til med stikkledningen din?

Når trenger du en rørinspeksjon?

Hvis du har gjentatte problemer med avløpsrør som tetter seg, er det fornuftig å få sjekket det med inspeksjonskamera. Det samme gjelder hvis du over tid har hatt problemer med vond lukt fra rørene som ikke har forsvunnet på tross av «vanlige» tiltak (linke til råd mot vond lukt).

Eier du en bolig som er mer enn 40 år gammel, og du ikke vet tilstanden på avløpsrørene, anbefaler vi også en kontroll og vurdering av rørene. Dette gjelder ikke minst bunn- og stikkledninger, som det nær sagt aldri finnes opplysninger om i boligens takst- og tilstandsrapporter.

LES OGSÅ: Spør om tilstanden på avløpsrørene på visning

Bruk sertifiserte rørinspeksjonsfirmaer

Rørinspeksjon er et eget fag som krever at operatører vet hva de holder på med. Vi anbefaler derfor å bruke firmaer med operatører som har fått opplæring og sertifisering gjennom Rørinspeksjon Norge.

Olimb
Nye rør uten å grave eller rive.

Personvern og bruk av informasjonskapsler

Alle rettigheter Olimb Rørfornying Holding AS
Nettsiden er utviklet av Fredrikstad Webdesign AS