Storkontrakt på innvendig rørfornying i Blåfjellet Borettslag

Foto: Google Maps

Publisert 22. februar 2022

Blåfjellet Borettslag har valgt Olimb Rørfornying AS til å renovere alle innvendige avløpsrør fra kjeller til loft inkludert alle grenrør inn til 503 leiligheter. Det er et av selskapets største signeringer på innvendig rørfornying.

– Dette er et oppdrag vi har håpet på lenge, sier Frode Berntzen, salgssjef borettslag/bygg i Olimb Rørfornying AS.

Med sine 27 bygninger og 503 leiligheter er Blåfjellet Borettslag på Lambertseter et av de største oppdragene selskapet har signert på innvendig rørfornying noen gang. Kontrakten har en verdi på over 21 millioner kroner.

Fornyet bunnledningene i 2021

I 2021 rehabiliterte Olimb Rørfornying alle bunnledningene i de samme 27 bygningene, på en egen avtale verdt i underkant av fire millioner.

– Når vi regner med både bunnledninger og innvendig rørnett samlet, er Blåfjellet vårt største totalprosjekt på innvendig rørfornying i bygg hittil, både i verdi og antall meter rør, forteller Berntzen.     

Bygninger og rør fra femtitallet

Blåfjellet er OBOS’ største borettslag på Lambertseter, som var den første drabantbyen i Oslo oppført i OBOS’ regi. Bygningsmassen er original fra begynnelsen av 50-tallet, og det samme er rørnettet.

Blåfjellet er slett ikke det eneste borettslaget fra denne tidsepoken som nå har utfordringer med tilårskomne avløpsrør.

LES OGSÅ: Avløpsrør i bygg fra ulike tider – tilstand og utfordringer i dag

Utfører nesten identisk prosjekt i nabolaget

-Vi holder for tiden på i Gamlehagen Borettslag, bare 200 meter unna Blåfjellet. Her renoverer vi avløpsrørene til over 300 leiligheter. Det er et nesten helt identisk prosjekt, med samme type bygning og samme type rør. Blåfjellet blir en flott fortsettelse etter det prosjektet, sier Frode Berntzen.

Ble anbefalt totalrenovering

Veien fram til beslutningen om rørfornying av avløpsrørene har vært lang og kronglete for styret i Blåfjellet.

I 2016 konkluderte tre konsulentfirmaer at en totalrenovering med utskiftning av hele røranlegget i borettslaget var helt nødvendig. Det ville blant annet innebære nedrivning og gjenoppbygging av badene i samtlige leiligheter. Prisoverslaget var på 194 millioner kroner, og gjennomføringstiden tre år.

Gale påstander om levetid på vannrør

Konsulentene begrunnet totalrenovering med nødvendig vedlikehold av vannrørene, som på generelt grunnlag ble estimert til å ha en restlevetid på kun 5-10 år. 

Tester og analyser som styret i borettslaget fikk utført i 2019, viste imidlertid at vannrørene i borettslaget hadde en restlevetid på mellom 96 og 214 år.

LES OGSÅ:
Ny SINTEF-rapport slår fast at vannrør i bygninger har lengre levetid enn antatt

Da det var klart at det nødvendige vedlikeholdet ikke gjaldt vannrørene, kunne styret vurdere alternative metoder for rehabilitering av de langt dårligere avløpsrørene.

Beslutningen om å gå for rørfornying som rehabiliteringsmetode ble tatt ved avstemming i generalforsamling, og Olimb Rørfornying vant til slutt konkurransen om å få utføre oppdraget.

Kontaktperson

Frode Berntzen
Frode Berntzen
Salgs- og markedssjef, Rørfornying Borettslag/bygg