-Teknisk innsikt er det jeg har levd på hele livet

30 års trofast tjeneste ble honorert med mange gode ord for Olimb-jubilantene Bjørn Langbråten og Erik Rustad under Olimbs jubileumshelg for ansatte med ledsagere på Beitostølen denne helga.
Av Odd Borgestrand 16. september 2017

Bildet: Bjørn Langbråten ble overrakt Norges Vels medalje av grunnleggeren Kristian Olimb under jubileumsfesten på Beitostølen lørdag kveld.

Bjørn Langbråten (53) husker meget godt sin første arbeidsdag hos Olimb i 1987. Første oppdrag var rørfornying av en stikkledning på Nesøya i Bærum, sammen med Rolf Dalby og en tidligere kollega som nå har sluttet i firmaet. Jeg hadde et bilde av at det måtte være en drittjobb å gå ned i kummer og kjenne lukten av kloakkledninger på nært hold, men så opplevde jeg dette som interessant og spennende, sier han.

Annleggsleder
Langbråten kom som mekaniker fra M. Peterson & Sønn i Moss, og hadde behov for nye utfordringer. Etter 30 år hos Olimb nøler han ikke med å slå fast at han er veldig godt fornøyd med arbeidsplassen sin. I dag er han anleggsleder for offentlig rørfornying og styrer alle prosjekter i Asker og Bærum i tillegg til enkelte andre oppdrag. Han har også ansvaret for firmaets åtte rørinspeksjonsbiler.
Den nyeste inspeksjonsbilen er nettopp ankommet og markerer det grønne skiftet også hos Olimb. Dieselaggregatene er skiftet ut med elektriske motorer og batteridrift. Teknisk innsikt er det jeg har levd på hele livet
Langbråten trekker fram de mange fine reisene han har fått gjennom jobben. Han har jobbet rundt om i hele landet, og dessuten vært med på oppdrag blant annet i Sverige, Finland og Canada.

Først med operatørbevis
Bjørn Langbråten har operatørbevis nr. 1 i Rørinspeksjon Norge. Sammen med kollega Peer-Christian Nordby reiste han til Voss for å starte foreningen, som i dag står som en viktig premissleverandør for utdanningen av rørinspektører i Norge.
Det er et savn at det fortsatt ikke er mulig å få fagbrev innen de ulike fagområdene som tusenvis av operatører arbeider med i dag.  Dessverre opplever vi at mange ikke har den nødvendige kompetansen for å jobbe med ledningsnettet. Det burde for lengst vært fagbrev på spyling, rørinspeksjon, lekkasjelytting og rørfornying, mener Bjørn

Kronprinsparet inn i bilen
Jubilanten har vanskelig for å trekke fram spesielle høydepunkter fra sine 30 år i firmaet. Da kronprinsparet kom på bedriftsbesøk i november 2001 var det Bjørn som fikk oppdraget med å åpne en stikkledning med en av bedriftens selvutviklede cuttere.
-De kom jo overraskende inn i bilen min og ville gjerne prøve utstyret. Det var absolutt ikke forberedt, men begge var veldig ivrig på å skjære opp demo-ledningen. Jeg skal innrømme at det var moro. De var veldig interessert og veldig hyggelig å ha på besøk.

Bjørn Langbråten var stolt da han kunne ta i bruk satelittkamerat Lisy
Bjørn Langbråten var stolt da han kunne ta i bruk satelittkamerat Lisy

Stor utvikling
Den største endringen i løpet av de siste 30 årene er først og fremst på utstyrsfronten, mener Langbråten. Han betegner utviklingen nærmest som revolusjonerende. Det som gikk med håndkraft den gangen han startet er i dag erstattet med satelittkameraer, fjernstyrte traktorer og flotte kameraer som oppdager den minste uregelmessighet i ledningsnettet.
Olimb har i alle år utviklet eget utstyr, og selskapet ligger helt i front fortsatt. Det utstyret vi benytter for åpning av blant annet grenrør er langt bedre enn mye av det som er utviklet ute i Europa. Når det gjelder kamera-utstyr er det mange solide leverandører, mener Langbråten. 53-åringen har ingen planer om å finne seg andre oppdragsgivere.
-Selvfølgelig har det vært noen opp- og nedturer og perioder med for stort arbeidspress. Det er mange som opplever det i vår bransje, men Olimb-konsernet har tatt tak i utfordringene og helse- miljø og sikkerhet har vært et klart fokusområde de siste årene.  Det har også slått positivt ut for meg.
Vi er mange som er stolt av arbeidsplassen vår, og vi merker at konkurransen er blitt tøffere. Nå blir det spennende med nye medeiere i Per Aarsleff AS, men dette er et firma vi kjenner og som er seriøse og dyktige aktører. Det kom overraskende på meg, og det vil nok bli noen endringer også i hverdagen for oss operatører. Likevel frykter jeg på ingen måte for arbeidsplassene våre, sier 30 års jubilanten Bjørn Langbråten.

Bjørn Langbråten og Erik Rustad med Kristian Olimb og Tor-Erik Olimb på hver sin side etter overrekkelsen av Norges Vels medaljer på Beitostølen lørdag kveld
Bjørn Langbråten og Erik Rustad med Kristian Olimb og Tor-Erik Olimb på hver sin side etter overrekkelsen av Norges Vels medaljer på Beitostølen lørdag kveld