StatoilHydro: En teknisk revolusjon

Overingeniør i Brønnteknologi i StatoilHydro, Egil Sunde er tidligere blitt hedret med en prestisjetung utmerkelse for sin oppfinnelse som hindrer boreslam i å lekke ut under oljeboring. Nå er han oljeselskapets ekspert i samarbeidsprosjektet med Mandals og Olimb.
Av admin_olimb 10. november 2011

Hans konklusjon etter testen i Råde er klar:

Det enkle er ofte det geniale. Offshore-rørene våre var designet for en levetid på 15-20 år. Det viser seg nå at svært få av rørene vil stå levetiden ut på grunn av korrosjon. Nå kan vi fordoble denne levetiden.

Det ville koste oss milliarder av kroner å skifte ut rørene, avhengig av lengder. Med denne slangen kan vi kanskje redusere kostnadene ned til en tyvende-del, og da sier det seg selv at vi snakker om enorme besparelser for StatoilHydro, sier spesialisten Egil Sunde.- I tillegg kan rehabiliteringen utføres på en brøkdel av tiden. Her snakker vi rett og slett om en revolusjon innen offshore. Med forbehold om at ikke noe uventet dukker opp nå så vil jeg faktisk bruke ordet revolusjon, gjentar Sunde.

Nå er det fagmiljøene i StatoilHydro som skal selge dette videre inn i organisasjonen.

Ulike fagmiljøer i StatoilHydro skal nå kjøre en teknologikvalifisering og deretter finne anvendelsesområde. Det kan derfor bli aktuelt å kjøre en tilleggskvalifisering for dette. Alt skal dokumenteres og StatoilHydro vil ta den tiden selskapet trenger, men samtidig vet vi at korrosjonen i stålrørene ikke stopper opp, sier en strålende fornøyd Egil Sunde.

Et langt skritt videre
Utviklingssjef John Espeland i Mandals AS sier til Rehab-Nytt at det har vært knyttet stor spenning til prosjektet
Utfordringen ligger i selve produksjonen av så lange lengder. Her er det en slange som skal vrenges under høyt trykk og slangen skal passere en rekke bend. Det betyr at kravene til friksjon er høye, og slangen skal også tåle et sprengtrykk på minst 18 bar. Det vil igjen si at det er kompromisser med hensyn til fleksibilitet på slangen og slangens styrke.
Testen har vist at har god kontroll på friksjonen. Her er det et ”worst case” der vi har lagt inn 6 bend i starten. Nå reverserer vi med et trykk på under 2 bar, og på godt norsk kan vi si at dette går som varm kniv i smør.
Jeg føler meg svært lettet og er glad over det jeg ser her, sier Espeland.
I dag er vi kommet et langt skritt videre i vår bedrift, og det knytter seg store forventninger og vyer til dette. Vi tror dette vil bli en god forretning også for oss.
Det er StatoilHydro som nå bestemmer den videre farten framover, men vi er nå klar til videre samarbeid, og gjerne så snart som mulig, sier Espeland.

En merkedag for Olimb
Dette har vi sett fram til i lang tid. Det har krevd betydelige ressurser i utviklings- og planfasen, og for vårt selskap er dette en merkedag, sier daglig leder i Olimb, Tor-Erik Olimb.
Visjonen er at dette blir et nytt produkt som vi kan levere både offshore og onshore. Dette produktet mener vi også kan leveres til overføringsledninger på land. Jeg er både lettet og glad, for dette fungerer godt. Det enkle er ofte det beste, og etter denne vellykkede testen vet vi at vi kan levere det som er forventet og krevet av oss, sier han.