Rehabiliterte vannledning med verdensnyhet i Gjøvik sentrum

Jobb utført for Gjøvik kommune

  • Oppdrag utført for Gjøvik kommune september 2023
  • Rehabilitering av over hundre år gamle vannledninger i gråjern
  • Produkt: Wavin Compact Pipe SDR 13,6 i kvalitet PE 100 RC+
  • Dimensjoner:
    • Ø250mm, 70 meter
    • Ø145mm, 70 meter

Om prosjektet

Midt under gågata og fylkesveien i Gjøvik sentrum lå det over 100 år gamle vannledninger av gråjern som hadde knekt og ført til flere lekkasjer.

Med tett bebyggelse, mye trafikk, fjernvarmerør og hundrevis av kabler liggende i umiddelbar nærhet var det uaktuelt for kommunen å grave opp og bytte hele vannledningen, og de vurderte derfor alternative metoder for utbedring.

Kommunen hadde alddri benyttet gravefrie metoder for å rehabilitere vannledninger, men med gode erfaringer fra å ha strømperenovering avløpsledninger i samme gate falt valget til slutt på metoden tettilsluttet rør.

Collage rehabilitering av vannledning i Gjøvik kommune

Med tettilsluttet rør måtte gågata kun stenges i en kortere periode mens vi rehabiliterte det ene røret.

Verdenspremiere på nytt produkt

Ledningene som skulle rehabiliteres var to 70-meters strekk med dimensjoner Ø145mm og Ø250mm. Mange av vannledningene i Norge har dimensjon Ø145mm, og det norske markedet har lenge etterspurt et produkt tilpasset denne dimensjonen.

Etter forespørsel fra Olimb Rørfornying utviklet den tyske produsenten Wavin Compact Pipe SDR 13,6 i Ø145mm, og Gjøvik ble premiere for det nye produktet.

Løste utfordringer på strak arm

Med tettilsluttet installerer vi fra grøft til kum, og kommunen slipper å grave så dypt som hvis røret byttes ut fysisk. Kommunen skulle sette inn en ny kum i samme område, og vi brukte dette gravepunktet til å trekke inn det nye røret og føre det frem til endekummen.

Her var det svært trangt, med kort avstand fra kumvegg til armatur. Våre dyktige og erfarne medarbeidere fant likevel løsninger for å tre røret på plass med millimeterpresisjon.

Trang kum i Gjøvik

I denne kummen var det svært kort avstand fra vegg til armatur, og normalt ville det ikke vært mulig å trekke inn røret. Ved å ty til alle knepene i boka fant våre dyktige medarbeidere en løsning på utfordringen.

Store besparelser med gravefrie metoder

Standarden på drikkevannsledningene i Norge er jevnt over elendig, og om vi skal ta igjen etterslepet er vi avhengig av at oppdragsgivere, entreprenører og produsenter tør å tenke annerledes. Gjøvik kommune tok det steget, og ved å velge gravefrie metoder sparte de både tid, kostnader og klimagassutslipp.

Ny vannledning uten å grave

Det nye røret blir trukket inn og foldet ut med trykk og damp slik at det slutter seg til det gamle røret.

Dette sier kunden:

– Vi slapp å grave så dypt og så mye, som vi måtte gjort om ledningene skulle vært skiftet ut fysisk. Det er tidsbesparende og kuttet kostnader. Det er avgjørende å vurdere hva kostnaden blir ved graving, kontra grøftefritt, spesielt i sentrumsnære områder. I tillegg var dette en klar fordel for publikum, som ofte blir utålmodige når arbeide må gjøres.

Erik Haganæs, anleggsleder Gjøvik kommune

Sitatet er fra en artikkel om jobben publisert på SSTT. Les mer her: Rørfornying av vannledninger – en liten verdensnyhet

Ønsker du å motta fagartikler fra oss på e-post?

Lær mer om metoden:

Flere prosjekter rørfornying offentlig VA