PROSJEKTER

Rehabilitering av 150 år gammel vannledning med tettilsluttet rør i «superkvalitet»

Om prosjektet

Da en av Bergens eldste vannledninger først skulle oppgraderes, ville kommunen at det skulle være til aller nyeste versjon. Det ble verdenspremiere på et produkt i «superkvalitet» som er spesialutviklet for harde, norske forhold.

Prosjektinformasjon

  • Oppdrag for Bergen kommune (juni 2019)
  • Rehabilitering av vannledning (støpejern) fra 1865 i Nubbebakken i Bergen
  • Produkt: Compact Pipe SDR 13,6 i kvalitet PE 100 RC+, som er den aller høyeste kvaliteten i PE-materiale
  • Dimensjoner: Ø300mm, lengde totalt 400 meter installert i to etapper og sveiset sammen

Mer om metoden

Rørfornying av vannledning, Bergen

Det skiller 154 år mellom ny og gammel versjon av vannrøret i Nubbebakken i Bergen. PE-røret som er trukket igjennom det opprinnelige røret fra 1865 er utviklet i 2019 og ble installert for aller første gang i dette prosjektet.

150 år gammel vannledning

Etter mer enn 150 år i tjeneste har dette vannrøret fått en velfortjent innvendig «makeover» med rørfornying.

I Nubbebakken, en sidevei til Kalfarveien like sørøst for Bergen sentrum, ligger to parallelle vannrør i støpejern fra henholdsvis 1865 og 1886. Frem til dags dato har disse to rørene forsynt området og bydelen med vann fra Svartediket. Etter mange mannsaldre i tro tjeneste var det nå på tide å gi de gamle vannrørene en velfortjent innvendig «makeover» med rørfornying.

Tettilsluttet rør

Den eldste vannledningen fra 1865, med en diameter på 30 cm, ble først åpnet opp og renset innvendig. Deretter ble et helt spesielt PE-rør av merke Compact Pipe trukket gjennom den gamle ledningen ved hjelp av en vaier.

Compact Pipe kommer oppkveilet på en stor trommel fra fabrikk. Det er foldet i en C-form når det trekkes inn i den gamle vannledningen. Når røret er trukket helt igjennom, tilsettes trykk og varme (damp). Plastmaterialet folder seg da ut til sin opprinnelige runde form, og legger seg tett inntil veggene inni den gamle ledningen – som et helt nytt rør.

Denne metoden kalles tettilsluttet rør, og er en løsning som er godt egnet for rehabilitering av vann- og trykkledninger. Installasjonen blir utført raskt og krever lite graving, som er en stor fordel blant annet i trange, tettbygde strøk, som boligområdet i Kalfaret.

Ventet på ny versjon

Bergen kommune har en krevende topografi med mye infrastruktur, og er alltid på utkikk etter måter å fornye gammelt vann- og avløpsnett uten å grave mer enn nødvendig. Kommunen har benyttet tettilsluttet rør av typen Compact Pipe i tidligere rehabiliteringsprosjekter, men denne gangen ville de ha enda mer forsikring om at levetiden på det nye røret skal overgå levetiden til forgjengeren – og vel så det.

Norge har de dårligste rørene

Salgssjef i Olimb Rørfornying, Svein Rune Myhre, bekrefter at ønsket fra Bergen kommune var utløsende for å gå i dialog med den internasjonale rørprodusenten Wavin om en ekstra forsterket versjon av Compact Pipe.

-I Norge ligger kravene til kvalitet og sikkerhet i rørfornying langt over Europa ellers. Hovedgrunnen er at norske rør er generelt eldre og i dårligere stand, og at andre europeiske land har rør med mer restlevetid. Det vil i praksis si at rør som blir fornyet lenger sør i Europa har en bedre beskyttelse i det eksisterende røret, og at kvalitetskravene til produktene som brukes i rørfornying derfor er lavere.

Wavin tok utfordringen

På tross av at det norske markedet er langt fra det største for Wavin, ble ønsket om en «superkvalitet» Compact Pipe innfridd. I juni fikk Olimb Rørfornying, som den aller første entreprenøren, levert Compact Pipe SDR 13,6 i kvalitet PE 100 RC+, som er den aller høyeste kvaliteten i PE-materiale.

Røret som ble brukt i installasjonen i Nubbebakken har en diameter på 300 mm. Veggtykkelsen er på hele 22,1 mm. I den dimensjonen er det mulig å installere sammenhengende i strekk inntil cirka 250 meter, som er den maksimale lengden av røret man kan kveile opp på en trommel. Den litt over 400 meter lange ledningen i Nubbebakken ble derfor installert i to etapper og sveiset sammen.

Flere prosjekter offentlig VA