Olimb-ansatte varslet beboere i brennende terrassehus

Olimb-operatørene Pia Therese Johansen og Janne Marit Lian var tilfeldigvis på oppdrag i forbindelse med rørfornying i terrassehusene i Stjørdal da storbrannen brøt ut. Det kan ha reddet liv.
Av Irene Fossen 19. juni 2018
Brann i terrassehus i Stjørdal

Bildet: Heldigvis kom ingen mennesker til skade i brannen i Terrassehusene i Stjørdal, mye takket være to snarrådige damer med vernesko. Foto: Erling Skjervold, Adresseavisen

Mandag 18. juni startet som en vanlig dag på jobb for Pia Therese Johansen og Janne Marit Lian i Olimb Rørfornyings avdeling i Trondheim. De har oppdraget med å fornye det utvendige rørsystemet til terrassehusene. Mandag var de på plass for å sjekke at rørene fungerer som de skal, og befant seg i 13-tiden ute på en terrasse i 10. etasje sammen med vaktmester Martin Hundstad Hagen da de oppdaget røyk som sivet opp. Etter å ha klatret opp på kanten av terrassen skjønte de at det brant i en av leilighetene under.

Deretter skjedde alt veldig raskt.

Hamret og sparket i dører
Mens vaktmester Martin ringte nødetatene, begynte Pia Therese og Janne Marit å varsle beboere i leilighetene. De løp nedover etasjene mens de hamret og sparket i dører og ropte at det var brann, folk måtte komme seg ut! Etter hvert nådde alle tre ned til 3. etasje, hvor det brant og røyken var tykk.

-Vi ropte så høyt vi kunne og hadde tårer i øynene. Svart røyk møtte oss. Det gikk veldig fort. Kanskje gikk det bare 60 sekunder fra vi oppdaget brannen til vi hadde varslet alle ned til 3. etasje, fortalte Pia Therese til adressa.no (for abonnenter). Janne Marit uttalte til samme avis at det var godt å ha vernesko på føttene da de sparket i dørene.

De fikk varslet seks-syv beboere som naturlig nok reagerte med redsel. Pia Therese forteller at de hjalp noen å pakke ting i full fart.

Vinduer eksploderte
De fikk også varslet noen i 3. etasje, hvor brannen hadde startet. Men da glasset eksploderte i oppgangen måtte de snu og løpe oppover trappene igjen med røyken og flammene i ryggen. De kom seg ut via en utgang i en av etasjene over. Det var dramatiske sekunder.

20 år gamle Victoria Skei var en av beboerne som ble reddet ut. Hun var alene hjemme, på badet, med høy musikk i leiligheten, da hun syntes hun hørte banking. På kjøkkenet så hun flammene utenfor vinduet, og da hun åpnet døren ble hun nærmest dratt ut i gangen av de tre som sto utenfor. Bare sekunder etterpå eksploderte vinduene og leiligheten ble fylt med røyk.

Takknemlig beboer
Dagen etter møttes de igjen, Victoria Skei og de som fikk henne i sikkerhet. Da hadde det for alvor gått opp for den unge kvinnen hvor heldig hun hadde vært. Til Bladet.no forteller hun at hun er utrolig takknemlig for at hun ble reddet ut i tide (for abonnenter). Hun omtaler vaktmester Martin Hagen og damene fra Olimb som helter.

Olimb-operatører varslet om brann. Foto: Terje Svaan.
Bildet: Victoria Skei (20) sto på badet da Olimbs operatører Pia Therese Johansen (til venstre) og Janne Marit Lian (til høyre) sparket i døra til leiligheten. Sekunder etter at hun kom seg ut, eksploderte vinduene og hele leiligheten ble fylt med røyk. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen.

Berømmet snarrådighet
Allerede tirsdag ettermiddag, mens det fortsatt brant i terrassehuset og omfang og konsekvenser var uavklart, ringte vaktmester Martin Hagen til Pia Therese og Janne Marit sin arbeidsgiver på Heimdal og berømmet damene for deres snarrådighet og innsats i evakueringen.
-De kunne ikke gjort noe bedre eller raskere. Innsatsen deres var fenomenal, sier Hagen i en kommentar til Olimb på onsdag.

-Det er klart vi er stolte av damene våre, sier arbeidsleder i Olimb Trondheim, Kristin Skjetne.
-At Pia Therese og Janne Marit er tøffe damer som gjør en god jobb for Olimb visste vi jo, og dette beviser jo virkelig hvor handlekraftige de er!

Til alt hell kom ingen mennesker til skade i branndramaet i Stjørdal.

LES OGSÅ: Olimb rørfornyer 34 studentboliger i Trondheim