Nye og strenge krav til rørfornying

Olimb Rørfornying sammen med sine partnere fra Svalbard i nord til Kristiansand i sør er godt i gang med for faglige samtaler om rørfornying i boliger, borettslag, sameier og næringsbygg under Bygg Reis Deg på Lillestrøm. Hovedbudskapet er at det er kravene i TEK 17 som gjelder. Første dag var godt besøkt av blant annet eiendomsforvaltere og rådgivere.
Av Odd Borgestrand 12. oktober 2017

Bildet: På plass under Bygg Reis Deg påLillestrøm. Fra venstre  Frode Berntzen, Olimb Rørfornying, Robert Thuv, Entrepnor, Jan Flagstad, NORVA24, Flagstad og Tibor Lie, Olimb Rørfornying. 

Prosjektingeniør Frode Berntzen i Olimb Rørfornying  understreker at det er svært strenge krav til både produkter og materiell ved innvendig rørfornying.  Nå er det kravene i nye TEK 17 som gjelder. Dette inkluderer også krav om tredjeparts kontroll for våtrom. For entreprenører som arbeider med rørfornying inne i bygg betyr det at det kun er selskaper med Teknisk Godkjenning fra SINTEF Byggforsk som oppfyller kravene i TEK 17.

Fem med Teknisk Godkjenning
I Norge er det pr i dag fem selskaper som har denne godkjenningen. Tre av bedriftene eier sine egne Tekniske Godkjenninger, mens to bedrifter selger produkter som er Teknisk Godkjent, og som er forpliktet til å gi grundig opplæring til bedrifter som påtar seg gjennomføring av en rørfornying inne i bygg.  Det er SINTEF Bygg forsk som sertifiserer aktørene for fem år om gangen, men hvert år foretas det revisjoner av hvert enkelt selskap.
-Kravene er med andre ord svært strenge, understreker Frode Berntzen.

Først ute med TG
Frode Berntzen har opparbeidet seg solid kompetanse på rørfornying siden metoden ble introdusert her i landet i 2005, og Olimb var første selskap i Norge som innfridde kravene til Teknisk Godkjenning for produkter og utførelse inne i bygninger. Han mener det er «å skyte seg i foten» å benytte aktører uten denne godkjenningen.
-Han innrømmer at dette er en frimodig påstand, men dokumenterer dette med en fersk rapport fra Vannskadekontoret, SINTEF Byggforsk, prosjekterende ingeniører og forsikringsselskaper.
Forsikringsselskapene, som utbetaler fire milliarder kroner i året i vannskader, ville ha svar på om metoden med innvendig rørfornying er god nok til å holde i minst 50 år.   Rapporten konkluderer med at rørfornying inne i bygninger er en metode som kan garanteres, så fremt utførende har teknisk godkjenning.  Det betyr at Våtromsnormen blir ivaretatt sammen med forskriftskravene i TEK 17.
-Vi som jobber med rørfornying må garantere at alle rør som kommer inn til et våtrom «holder vann», er godkjent, – og har en levetid på minst 50 år, understreker Berntzen.

Bildet: Slik ser det ut når en stamme og et grenrør er fornyet i en leilighet, forklarer prosjektingeniør Frode Berntzen i Olimb Rørfornying.
Bildet: Slik ser det ut når en stamme og et grenrør er fornyet i en leilighet, forklarer prosjektingeniør Frode Berntzen i Olimb Rørfornying.

Markedet vokser sterkt
Rundt om i landet er det spesielt borettslag og sameier som har fått øynene opp for rørfornying, og det er høy aktivitet hos selskapene som har Teknisk Godkjenning.
-Jeg vil hevde at vi har fått et solid gjennomslag i markedet. Hvert eneste år fornyes nå flere tusen leiligheter rundt om i landet. Boliger fra 1950-tallet og opp mot 1976 må i mange tilfeller totalrenoveres. Røropplegget er i de fleste tilfeller svært dårlig.  Vi opplever imidlertid at 15-20 prosent av andelseierne i et borettslag har oppgradert sine våtrom, og da oppleves det meningsløst at alt skal rives ned for så å bygges opp igjen.  Vi føler et stort ansvar på å råde våre kunder til å velge den løsningen som er riktig for det enkelte borettslag eller sameie, understreker Berntzen.
Istedenfor å fjerne gamle rør og montere nye, baserer rørfornying seg på å bruke det eksisterende rørnettet, ved å rehabilitere rørene på innsiden. Installasjonstiden og belastningen for beboere og infrastruktur er betydelig mindre ved bruk av rørfornying, sammenlignet med full utskifting av rørsystemene.

Demo og fagprat
Nå gleder Frode Berntzen seg til en travel uke på Lillestrøm sammen med dyktige kolleger fra hele landet. Under Bygg Reis Deg bygger Olimb opp en stand der alle som kommer innom kan se på rørtyper fra forskjellige tidsepoker og få råd og veiledning for sin bolig eller borettslag. Det blir også praktiske demonstrasjoner på utførelse av rørfornying inne i en bolig, lover Berntzen. Olimb-teamet regner med å møte også representanter fra næringsliv og offentlig sektor. Det viser seg at svært få i denne gruppen arbeider pro-aktivt for å forhindre sammenbrudd i ledningsnettet.
De fleste oppdragene for det offentlige og næringslivet blir dessverre «blålys-jobber» og det er en situasjon Frode Berntzen og hans kolleger håper de kan dreie over til preventive oppdrag.
Mer om rørfornying får du i Hall B, stand B02-07 under Bygg Reis Deg.