Verdens vanndag 2024: Vann er viktig for fred og samarbeid
I Norge er det lett å ta drikkevannet for gitt. Samtidig lever store deler av verdens befolkning uten tilgang på rent vann.
Det første delmålet i FN sitt sjette bærekraftmål er å sørge for likeverdig tilgang til trygt drikkevann for alle innen 2030.
For å rette oppmerksomhet mot dette målet har verdens vanndag (World Water Day) blitt markert som offisiell FN-dag den 22. mars siden 1993.
Rent drikkevann er en menneskerett
FN har definert tilgangen på rent drikkevann som en menneskerett. Likevel lever 2.2 milliarder mennesker uten tilgang på rent drikkevann, hvor 115 millioner mennesker drikker overflatevann.
Rundt halve verdens befolkning opplever alvorlig vannmangel i deler av året. Dette kan gi dramatiske følger for menneskers helse og sikkerhet.
785 millioner mennesker bruker mer enn 30 minutter på å hente vann hver gang, eller de bruker utrygge kilder med urent vann.
(Kilde: https://fn.no/om-fn/fn-dager-kalender/kalender/verdens-vanndag)
Vann kan skape fred eller konflikt
Tema for verdens vanndag 2024 er Vann for fred.
Klimaendringer setter vannforsyningen under press i mange land. Naturkatastrofer treffer ofte fattige land som har store ulikheter i befolkningen, svake statlige institusjoner og dårlig infrastruktur.
Vannmangel øker risikoen for sykdom og død, det forsterker sosiale forskjeller og kan gi grunnlag for konflikt.
Trygg tilgang på vann kan derimot sikre menneskers helse, vann- og matforsyning, bidra til økonomisk produktivitet og til å redusere ulikheter.
Vi tar drikkevannet for gitt
Her hjemme er det lett å ta rent vann som en selvfølge. Norge er et trygt land med god infrastruktur. Likevel forsvinner rundt en tredjedel av drikkevannet vårt ut av lekkasjer på rørene.
Det er ingen nyhet at vi har et enormt vedlikeholdsetterslep på ledningsnettet. Dårlig tilstand på vannledningene kan være årsak til forurensing, sykdom og kostbare utbedringer av bruddlekkasjer.
Vi har lenge hatt gode metoder for å utbedre ledningsnettet raskt og effektivt, samtidig som kostnadene holdes nede. For å i det hele tatt ha en sjanse til å ta igjen etterslepet må vi grave mindre og rehabilitere mer av eksisterende ledningsnett.
Norge er et trygt land med god infrastruktur. Likevel forsvinner rundt en tredjedel av drikkevannet vårt ut av lekkasjer på rørene.
Privilegier på overtid
I Norge har vi god økonomi, et demokratisk styresett og vi blir minimalt påvirket av klimaendringene sammenlignet med andre land. I bunn og grunn har vi alle forutsetninger for å tette hullene i vannforsyningen. Hvorfor lar vi da såpass mye vann gå til spille, år etter år?
Vi kan på mange måter sies å være privilegerte her i Norge. I mange land står dårlig økonomi og infrastruktur i veien for en trygg vannforsyning. Andre steder fører konflikt og klimaendringer til store utfordringer med drikkevannet.
I Norge har vi såpass god tilgang på vann at vi lar store mengder rent drikkevann bare forsvinne.
Det er noe å tenke på når vi heller i et glass rent, klart vann fra springen.
LES OGSÅ: Stadig stort behov for fornyelse av vannledningsnettet