Norges beste spylesjappe med rørfornying på menyen

Høsten 2019 kjøpte Aktiv Rørinspeksjon utstyr av oss i Olimb for å kunne utføre rørfornying selv. Hvordan har det gått?

Magasin / Kategori: Bransjeblikk / Publisert: 03. mars 2020 / Forfatter: Olimb

Aktiv Rørinspeksjon

Midt i smørøyet på Ryen i Oslo finner vi lokalene til Aktiv Rørinspeksjon, opprinnelig et lite spylefirma hvis ubeskjedne og uhøytidelige visjon er å være «(…) Norges beste spylesjappe, med Norges beste spyleslamper».

Selskapet har gjennom årenes løp utvidet sitt tilbud til å omfatte mye mer enn bare spyling, og har i dag ni toppmoderne, fullutstyrte biler for ulike typer rørtjenester. Det er nesten like mange biler som ansatte (11 i februar 2020). Fra sin ultrasentrale plassering ved Ryenkrysset rykker Aktiv-operatørene raskt ut til kunder i Stor-Oslo og Akershus, og kan hjelpe med det aller meste når avløpet slår seg vrangt. Være seg blant annet åpning av tette rør, rens av rør med og uten vann, rørinspeksjon og trasé-søk.

Siden høsten 2019 har de også utført rørfornying av stikkledninger og bunnledninger med utstyr de kjøpte av oss i Olimb Rørfornying.

Ville gjøre rørfornying selv

I mange år formidlet Aktiv Rørinspeksjon oppdrag til Olimb når kundene trengte rehabilitering av avløpsrør. Tidligere daglig leder i selskapet, nå faglig leder og styreleder, Arne Kirkeby, hadde naturlig nok vært inne på tanken om å tilby rørfornying selv som en forlengelse av de øvrige avløpstjenestene som selskapet tilbyr i det private markedet.

Kirkeby visste imidlertid nok om strømperenovering til å innse at det ville kreve betydelige investeringer å gjøre alvor av tankene, både i form av produksjonsutstyr og tid til opplæring.

Derfor ble det med tanken i noen år – inntil den teknologiinteresserte kremmeren oppdaget at det var mulig å få tak i LED-installasjonssystemer som kan herde strømpeforinger i mindre dimensjoner raskere og mer miljøvennlig. Dette konseptet passet perfekt, både i selskapets miljøprofil hvor det blant annet satses på elektriske biler og verktøy, og i Kirkebys personlige filosofi om at det alltid finnes smartere måter å jobbe på.

Saken var mer eller mindre avgjort, og jakten på det beste rørfornyingssystemet var i gang.

Arne

Faglig leder og styreleder i Aktiv Rørinspeksjon, Arne Kirkeby, gjorde alvor av tankene om å starte opp med rørfornying som en naturlig utvidelse av selskapets øvrige tjenestemeny. 

Visste ikke at Olimb var forhandler av utstyr

-Lysherding på rør i mindre dimensjoner er ganske nytt innen rørfornying, og det finnes ikke flust av systemer eller forhandlere på markedet. Jeg studerte alt jeg kunne komme over av dokumentasjon og beskrivelser på de ulike løsningene på nett. Ulike systemer hadde både fordeler og begrensninger, men til slutt falt jeg ned på et system hos en norsk utstyrsleverandør, forteller Arne Kirkeby.

Tilfeldighetene ville at han fikk en telefon fra Peer-Christian Nordby i Olimb Rørfornying før den endelige beslutningen var tatt. Kirkeby var ikke klar over at det var en mulighet å kjøpe utstyr til rørfornying av selve markedslederen på installasjoner. Han ble derfor overrasket da han ble kontaktet – men også svært interessert.

Grønt lys for Bluelight LED

På dette tidspunktet hadde Olimb Rørfornying nettopp blitt offisiell forhandler i Norge av Peer Aarsleff sitt Bluelight LED System, som er markedets best utprøvde LED-herdesystem for strømpeinstallasjoner i små dimensjoner inntil 250 mm. Avhengig av type strømpe, diameter og lysstyrke kan man herde et rør betydelig raskere enn med damp, og reduserer da også CO2-utslipp.

LES OGSÅ: Øker farten på rørfornying med Bluelight LED herdesystem

At Olimb Rørfornying selv bruker Bluelight i sin produksjon var også en sterkt medvirkende årsak til at Arne Kirkeby til slutt gav «grønt lys» for dette systemet.

Kirkeby forteller at han opplevde å få god veiledning av Peer-Christian Nordby i planleggingen av en riktig skalert utstyrspakke for strømperenovering av private bunnledninger og uttrekksledninger, som er selskapets satsingsområde innen rørfornying.

I tillegg til Bluelight LED-systemet valgte Kirkeby å gå til anskaffelse av en tradisjonell «kule» til steam-installasjoner. Dette gir Aktiv Rørinspeksjon større fleksibilitet i hvordan de kan løse ulike oppdrag, og de har da også en reserveløsning ved eventuelt behov.

Oversikt over innside bil

Produksjonslokale på hjul: Rørfornyingsbilen til Aktiv Rørinspeksjon rommer det som trengs for å utføre strømperenovering av bunnledninger og stikkledninger. Til venstre: Bluelight LED herdesystem.

Glad for faglig backup

I løpet av september 2019 var Aktiv Rørinspeksjon fullt utrustet med egen «rehab-bil», teknisk opplært i bruk av utstyret og klare til å ta oppdrag på rørfornying.

Men hvor godt forberedt var de egentlig på det som ventet?

– Å gå i gang med rørfornying har ikke vært plankekjøring akkurat, innrømmer Kirkeby, som selv tok jobben som «rørfornyingsgeneral» i starten, flankert av kontorleder og ressursplanlegger Martin Juul-Christiansen (24). Kunnskap og erfaringer som de har tilegnet seg blir overført til operatører som skal få opplæring i å utføre rørfornying.

– Å gå i gang med rørfornying har ikke vært plankekjøring akkurat.

Arne Kirkeby, Aktiv Rørinspksjon

-I dag er jeg kjempeglad at jeg valgte å handle utstyret hos Olimb. Læringskurven har vært bratt, og vi har trengt en hel del hjelp og veiledning. Teknisk opplæring og brukersupport på utstyret er én ting, men Olimb har i tillegg tung kompetanse og historien dokumentert når det gjelder å løse rørfornying i praksis.

-Den faglige backupen hos Olimb har vært avgjørende for at vi nå er godt oppe og står på strømpeinstallasjoner – og det faktum at vi aldri gir oss når vi vil få til noe, sier Kirkeby med et smil.

Frykter ikke konkurransen

Markedssjef i Olimb Rørfornying, Peer-Christian Nordby, er svært godt fornøyd med at Aktiv Rørinspeksjon nå er en av aktørene som velger å satse på rørfornying med velutprøvd utstyr og produkter som tilfredsstiller norske krav til kvalitet og holdbarhet.

Han er ikke bekymret for at Olimb Rørfornying nå i realiteten har fått en ny konkurrent på privat rørfornying på Østlandet. Behovet for rehabilitering av rør er enormt, og markedssjefen hos markedslederen forventer at stadig flere nye aktører melder seg på i dette markedet.

Betenkelighetene hans er langt større når det gjelder kvaliteten og opplæringen på produkter og utstyr som de nye aktørene handler andre steder, av forhandlere uten faglig kompetanse.

Aktiv rørinspeksjon Olimb ansatte

Samarbeider om kvalitet i rørfornying: Fra venstre Martin Juul-Christiansen (Aktiv Rørinspeksjon), Peer-Christian Nordby (Olimb Rørfornying), Arne Kirkeby (Aktiv Rørinspeksjon).

Bransjens omdømme avhenger av kvalitet

Det meste av utstyret som forhandles i bransjen er produsert i land i Europa som har helt andre forutsetninger og kvalitetskrav i rørfornying enn i vi har i Norge. Dette kan vise seg å ha stor betydning for kvaliteten og levetiden på sluttproduktet, altså kundens rør, advarer Nordby.

LES OGSÅ: Lysherding er (heller) ingen mirakelkur i rørfornying

-Til syvende og sist handler det om omdømmet til rørfornyingsbransjen, som er helt avhengig av seriøse aktører. Det vil si aktører som vet hva de gjør og som bruker riktige produkter, på riktig måte, i sine leveranser.

-I Olimb holder vi våre mange år med egne erfaringer fra produktutvikling og installasjoner som garanti for kvalitet, både i jobber vi selv utfører og i produkter og utstyr vi forhandler til andre aktører i bransjen. Når vi velger samarbeidspartnere ser vi da også etter de som reflekterer våre ambisjoner og kvalitetskrav. Det føler vi absolutt at Aktiv Rørinspeksjon gjør, sier Nordby.

Olimb Rørfornying
Nye rør uten å grave eller rive.