Landets største for store dimensjoner

22.10.16: Endelig er den på plass, Olimbs nye rigg for styrt boring. Riggen, produsert av Prime Drilling i Tyskland, blir Norges største rigg og har en trekk-kraft opp mot 100 tonn og et rotasjonsmoment på 66 000 Nm.
Av Odd Borgestrand 21. november 2016

22.10.16: Endelig er den på plass, Olimbs nye rigg for styrt boring. Riggen, produsert av Prime Drilling i Tyskland, blir Norges største rigg og har en trekk-kraft opp mot 100 tonn og et rotasjonsmoment på 66 000 Nm.

Bildet: En fornøyd gjeng i Olimb Anlegg AS ved den nye riggen: Stian G Hermansen, Erland Lundeby, Martin Haugesten, Thomas Berntsen, Tobias Ek Iversen, Dag Erlend Myhra, Slawomir Brydzinski, Mehdi Ternava, Albert Wanke, Kurt Arve Bøyum og Thomas Antonsen.

-Nå er vi i stand til å bore lengder opp til 1200 meter, dog avhengig av diameter, sier en stolt driftssjef i Olimb Anlegg AS, Øystein Olimb, til Rehab Nytt. Med den nye riggen har Olimb Anlegg muligheten til å levere rør fra 32 til 1200 mm. Olimb har nå totalt fire rigger, fra 10 tonn og opp til 100 tonns trekkekapasitet
Den nye riggen, med typebetegnelsen PD80/65 CU har nesten dobbelt så stor kapasitet som den 15 år gamle riggen som nå er skiftet ut.
Olimb har etter flere møter med produsenten Prime Dilling fått en rigg med de spesialtilpasninger selskapet har ønsket, og har dermed store forventninger til nyanskaffelsen.  Riggen er 2,5 meter bred, har en total lengde på 11,5 meter og en nettovekt på 28 tonn.

-Det er moro at vi nå har tatt dette steget med en betydelig millioninvestering, sier Olimb. Han vet at samtlige medarbeidere i Olimb Anlegg gleder seg over å ha fått riggen i produksjon.
–Det gir oss et lite «kick» å jobbe med nytt utstyr og solide krefter, sier driftssjefen.

Investering for framtida
-Skal vi være en ledende aktør i markedet må vi være villig til å satse, og for oss var det en stor dag da den nye riggen kom til landet og rett på oppdrag til Langevann på Lørenskog.  Etter en gjennomgang av riggen med to tyske ingeniører fra leverandøren, ble den straks tatt i bruk.  I Lørenskog har entreprenørfirmaet Park & Anlegg bedt om flere NoDig tjenester av Olimb i forbindelse med etablering av reservevannløsning for Nedre Romerike Vannverk, NRV.
-Vi hadde helt klart et behov for fornyelse, og med de betydelige klimaendringene etterspør markedet stadig større dimensjoner for å takle de nedbørsmengdene som kommer. Stadig flere oppdragsgivere etterspør store dimensjoner også for styrt boring, og det er dette markedet vi nå håper å betjene på en god og solid måte, sier Øystein Olimb videre.
Den tyske produsenten Prime Drilling kan levere rigger opp til 600 tonn, men Olimb har valgt å legge seg på en kapasitet som selskapet mener dekker det norske markedet.
-Nå regner vi med å være godt rustet for de neste 15 årene, sier Øystien Olimb.
Den nye riggen får sin første test med totalt 385 meter styrt boring fordelt på to traseer. Et 800 mm varerør for en 630 mm vannledning skal på plass ved Langevann. Olimb har i tillegg også gjennomført 30 meter med rørpressing under en av innfartsveiene til Lillestrøm, – i dimensjon på 700 mm.