Kristian Olimb 90 år – ser tilbake på et meningsfylt arbeidsliv

Den livsglade grunnleggeren og jubilanten Kristian Olimb er takknemlig for mye, både i nåtid og fortid. - For meg har det vært slik at ting har lagt seg til rette og dermed kan jeg også si at jeg har nådd mine mål.
Av Irene Fossen 26. mars 2018
Kristian Olimb har rundet 90 år.

Tekst og foto: Odd Borgestrand.

Så har han rundet 90, grunnleggeren av Kristian Olimb AS, som så dagens lys i Lunner på Hadeland 25. mars 1928. Dagen ble feiret både med åpent hus og privat familieselskap i Råde. I den formen Kristian Olimb viste er det mange som håper og tror at det blir jubileum med tresifret tall om 10 år.

Takknemlig jubilant
-Det viktige i livet når jeg har nådd en så høy alder er å være takknemlig. Takknemlig for livet, for god helse og for at livslysten og livsgnisten fortsatt er sterkt tilstede. Jeg kjenner meg privilegert som kan gjøre det jeg har lyst til hver dag. At jeg kan stå opp til en ny dag uten at jeg har vondt et eneste sted. Dermed kan jeg holde meg i bevegelse. Det har jeg alltid likt, og det er rett og slett en velsignelse, sier bedriftslederen og misjonsmannen til Rehab Nytt.

Livshistorien til Kristian Olimb er utførlig nedskrevet i jubileumsboka i forbindelse med Olimb-konsernets 60 års jubileum i 2017.

Meningsfylt arbeidsliv
-Jeg har alltid følt at oppgavene i firmaet har vært lystbetont. For meg har det vært slik at ting har lagt seg til rette og dermed kan jeg også si at jeg har nådd mine mål.

-Et ordtak som jeg lærte av min far har fulgt meg gjennom hele livet, og som jeg tror har vært avgjørende for at jeg kan se tilbake på et meningsfylt arbeidsliv. Utsagnet var «dersom mannen ikke passer tiden, så passer aldri tiden mannen». For meg er dette blitt som en visjon, nemlig å se inn i framtida, men handle i nåtid.

Slag i slag i to generasjoner
Da jeg startet firmaet i 1957 var det helt vanlig at alle gårder hadde sine egne gårdsbrønner. Det var i liten grad etablert offentlig vannforsyning, men jeg mente det ville bli et satsingsområde. Da jeg hørte at Fredrikstad kommune skulle etablere ny vannledning gikk jeg umiddelbart til innkjøp av to amerikanske gravemaskiner for å være i stand til å påta meg dette oppdraget. Vi vant anbudet, og fra den tid har det gått slag i slag for oss.

Her kan du lese Fredriksstad Blads omtale av jubilanten. 

Nå er det gått drøyt 20 år siden sønnen Tor-Erik overtok som daglig leder og 10 år siden Tor-Erik og Øystein overtok hele selskapet. Kristian uttrykker glede over at firmaet «gikk i arv» til neste generasjon. -Jeg syns de er flinke, og de har videreutviklet firmaet, også takket være mange svært dyktige medarbeidere.

Gleder seg over utviklingen
Kristian gleder seg også over de gode økonomiske resultatene de siste årene, og at selskapet nå er i gang med bygging av nytt administrasjonsbygg og i løpet av et par år vil samle all virksomhet ved Furuholt i Råde kommune.

Han innrømmer at han han noen ganger har lyst å sitte ved styrebordet og være en del av de viktigste beslutningene som handler om firmaets framtid. -Jeg er egentlig ganske stolt over at jeg klarer å la være, sier han med et stort smil.

Odd Borgestrand sitt intervju med jubilanten Kristian Olimb blir å lese i sin helhet i kommende utgave av Rehab Nytt som har utgivelse i april.