Kostnadskutt og optimisme i offshore

31.08.16: 24.000 kvadratmeter utstillingsplass og totalt 1000 utstillere under årets Offshore Northern Seas i Stavanger Forum. Blant utstillerne også Olimb Offshore.
Av admin_olimb 31. august 2016

Bildet: Olimbs stand var godt synlig, og hadde godt besøk under årets messedager. På standen her daglig leder i Olimb Offshore, Peer-Christian Nordby, driftsleder Rolf Dalby og CEO i Olimb Group, CC Sibbern.

-Mens media og miljøorganisasjoner nærmest har gravlagt norsk olje- og gassindustri er de politiske signalene og bransjens egen opplevelse av situasjonen helt annerledes.
Etter at kronprins Haakon hadde foretatt den offisielle åpningen av årets ONS kunne statsminister Erna Solberg forsikre om at Norge skal ha en sterk olje- og gassnæring også framover.

Kronprins Haakon sto for den offisielle åpningen av årets offshore-dager i Stavanger. Foto: Morten Berentsen
Kronprins Haakon sto for den offisielle åpningen av årets offshore-dager i Stavanger. Foto: Morten Berentsen

Styrket ut av krevende periode
– Historien har vist at dette er næringer som kommer ut av krevende perioder på en styrket måte. Det er jeg sikker på kommer til å skje også denne gangen, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse i Stavanger mandag.
Hun benyttet muligheten til å rose både leverandørindustrien og olje- og gassnæringen for den store jobben de har gjort ved å kutte kostnader og øke sin egen konkurransekraft. Vårt mål er at vi skal ha en sterk olje- og gassnæring i mange år til, og derfor har det vært helt nødvendig å sikre konkurransekraften og konkurransedyktigheten også her, sa Solberg.

Optimisme
CEO i Olimb Group, CC Sibbern sier til Rehab Nytt at årets ONS har vært preget av stor optimisme.
-Her er det ingen gravferdsstemning overhodet. Solberg har et godt poeng i at tøffe tider med kostnadskutt har bidratt til økt konkurransekraft.

For oss i Olimb har de tøffe tidene vært svært positivt. Aktørene i industrien ser at det er mulig å kutte kostnader, og de er villig å se på nye løsninger. Vårt budskap har hele tiden vært at vi kan forlenge levetiden på eksisterende anlegg med svært rimelige, men gode løsninger. Prosjekter som for et par år siden havnet i skuffen blir nå tatt fram igjen for å realiseres ut fra den nye situasjonen som er oppstått. Derfor har vi i Olimb tro på at vi skal sikre oss nye oppdrag på sikt, sier CC Sibbern, og får følge av sine to nøkkelpersoner i Olimb Offhore, Peer-Christian Nordby og Rolf Dalby i nettopp dette utsagnet.
Arrangementet, som varer frem til og med torsdag 1. september, går offisielt under navnet Offshore Northern Seas. Messen arrangeres for 21. gang, 42 år siden den spede starten.
På konferanseprogrammet er det i år 450 foredrag i løpet av fire intense dager. For to år siden ble det satt publikumsrekord med over 90.000 besøkende.  Antall besøkende i år blir trolig noe mindre, men like fullt er dette en av de største messene i Norge.

Overgang
Tema for årets messe er «overgang». Blant temaene som blir drøftet er behovet for endringer og hvilke endringer og holdninger som kreves i en overgangsperiode som kan bli normalsituasjonen for bransjen.
Olje- og gassrelaterte selskaper har de siste årene vært preget av lavere priser og strammere kostnadskrav, og det blir lagt merke til at giganten Statoil virkelig har klart å omstille seg til langt lavere kostnader enn de tidligere var vant med.

Statoil-sjef Eldar Sætre brakte selv nyheten om at balanseprisen i første fase av Johan Sverdrup-prosjektet er presset ned under 25 dollar fatet. For to år siden trodde han aldri at det ville være mulig. Reduksjonen skyldes økt effektivisering av boreprogrammet, reduksjon av flaskehalser og standardisering.

Muligheten
-Det er her noe av muligheten ligger også for oss, sier Peer-Christian Nordby.
-Når giganten Statoil ser at det er mulig å finne nye og rimeligere løsninger som både er miljøvennlige og som ikke er noen trussel for sikkerheten, ja da velger de gode og rimelige løsninger. Dersom hele bransjen inntar denne holdningen, ja da blir det en ny vekstsesong for norsk olje- og gassindustri og oss andre som er relatert til denne industrien, avslutter en fornøyd Nordby