Hva gjør en operatør i Olimb Rørfornying?

Mange blir nysgjerrige når Olimbs gule og røde biler står parkert i gata, utenfor borettslaget eller i oppkjørselen til naboen. Hva holder de egentlig på med? Operatør i Olimb Rørfornying AS avdeling offentlig, Håvard Holmen, forteller hvordan det er å jobbe i Olimbs «hemmelige tjenester».
Av Irene Fossen 23. september 2018
Haavard Holmen jobber som operatør i Olimb Rørfornying AS.

Bildet: Håvard Holmen og de andre operatørene i Olimb Rørfornying er blant de få i landet i dag som er spesialister på et fagområde som kommer til å oppleve en eksplosiv vekst i etterspørsel i fremtiden. Det finnes ingen formell utdanning i rørfornying. Operatørene får opplæring gjennom jobben.

Håvard Holmen skulle bli bilmekaniker. Bondesønnen fra Tomb i Råde fikk lærlingplass på et bilverksted etter videregående. Trodde han. Det ble noe kluss, og plutselig hadde han ikke lærlingplassen likevel. Han var 18 år og visste ikke hva han skulle ta seg til. Han bare visste at han ville jobbe.
– Jeg hadde hørt at Olimb trengte folk av og til, så jeg ruslet innom lokalene deres på Karlshus for å høre om det var noen mulighet, forteller han.

Logoen og de gule bilene var godt kjent for gutten som hadde vokst opp i Råde, men Håvard Holmen visste ikke så mye om Olimb da han banket på døra for å spørre om jobb. Det skulle vise seg å ikke spille noen rolle. I Olimb kan det meste læres hvis man er interessert og arbeidsvillig.

Bare noen få dager etter besøket på Karlshus i november 2011 begynte Håvard Holmen sin «agenttrening» hos Olimb Rørfornying, i den delen av virksomheten som jobber med rehabilitering av offentlige vann- og avløpsledninger.

I etterretningstjenesten brukes begrepet operatør for agenter som utfører oppdrag på vegne av nasjonens sikkerhet. I Olimb bruker vi begrepet for våre folk som utfører rørfornying og NoDig-oppdrag. Det vil si å lage nye rør inni gamle rør, eller legge nye rør, uten å grave eller rive. Felles er at operatørene er spesialtrente og i stor grad jobber «undercover» med oppdrag som folk flest ikke vet så mye om.

Rekrutt og førstereisgutt

De første månedene jobbet han på verkstedet. Der fikk gutten med mekanikerinteressene lære om utstyr og verktøy som blir brukt i rørfornying. Praktisk «mekking» ble det også en god del av. Mye av utstyret som Olimb bruker er egenutviklet.

Inne i Olimbs TV-bil.
Bond-bil: Inne i Olimbs mystiske bil er det både overvåkningsutstyr og kjeledress. Operatør Håvard Holmen bruker begge deler når han er på jobb.

– Etter hvert ble jeg hjelpemann på en TV-bil og fikk lære filming og innmåling av rør. Som del av et TV-lag er man med på hele prosessen rundt rørfornying, og slik har jeg også lært meg andre ferdigheter og teknikker innen faget, forteller Håvard.

Han fant seg godt til rette på TV-bilen og ble værende der. Etter flere år i faget er han i dag en av de erfarne operatørene som har med seg andre på opplæring.

I tillegg til å filme røret før og etter montering av nytt rør, lager han åpninger til grenrør inni rør ved hjelp av kamera og fjernstyrt fres. Han hjelper også til med selve monteringen av foringene (her kan du lese mer om rørfornying).

Samarbeid er en nøkkelfaktor når man jobber som operatør i Olimb.

Må like å jobbe

– Vi jobber i små lag, som regel to eller tre mann, og er helt avhengige av hverandre på oppdrag. Det er ikke rom for å sluntre unna, for å si det sånn. Man må like å jobbe og ha lyst til å tak i et tak. Det er nok et likhetstrekk mellom oss som jobber ute. Vi blir godt kjent med hverandre når vi jobber slik. Jeg synes miljøet og samholdet er noe av det beste med jobben, sier Håvard.

Andre gode «agentkvaliteter» er evnen til å finne praktiske løsninger og jobbe selvstendig og fokusert med oppgavene man er satt til å gjøre. Innstilling er viktigere enn skole og bakgrunn, og det ingenting i veien for at jenter kan inngå i laget og gjøre en like god jobb som gutter.

En typisk arbeidsdag

En ganske vanlig dag for operatørene i Olimb Rørfornying starter med en samling litt før klokken 07. Så går hvert lag til sin bil og setter kursen mot dagens oppdrag som kan være fordelt utover hele Østlandet. Avdelingen i Råde gjør blant annet mange jobber i Oslo.

Arbeidsdagene kan bli lange. Når prosessen med rørfornying først er i gang, er det ikke alltid mulig å pakke sammen og dra hjem til et gitt klokkeslett. Det er ikke uvanlig at det blir kveld før Håvard og de andre Olimb-operatørene er hjemme fra jobb.
– Noen vil nok synes det er vanskelig å ha en slik jobb på grunn av arbeidstidene. Jeg har blitt vant til det og trives med å jobbe på denne måten. Vi får selvsagt kompensert for ukurante arbeidstider og kan avspasere noe på fredager. Det er jo slett ikke så verst, smiler han.

Et yrke for fremtiden

Fortsatt er det mange i Norge som ikke har fått med seg at rørfornying er et miljøvennlig og kostnadsbesparende alternativ til å grave opp eller rive ut gamle avløpsrør. I dag finnes det heller ingen utdanning innen rørfornying. «Olimb-skolen» er kanskje det nærmeste man kommer, og operatørene i Olimb er blant de få i landet i dag som er spesialister på et fagområde som kommer til å oppleve en eksplosiv vekst i etterspørsel i fremtiden.

Håvard Holmen sier at han er stolt av å være en av Olimbs «hemmelige agenter». Bilmekaniker hadde nok også blitt bra, men å jobbe som operatør i Olimb er noe spesielt. Ikke et yrke for alle – men utvilsomt et yrke for fremtiden.