“Hole-in-one” for tematreff om gravefrie metoder

Værgudene spilte ikke helt på lag, men det ble likevel en veldig bra runde på golfbanen i Drøbak for arrangør Olimb Rørfornying og de nærmere førti deltakerne på tematreff om gravefri ledningsfornyelse.
Av Irene Fossen 5. september 2019

I samarbeid med SSTT og byggherre Frogn kommune inviterte Olimb Rørfornying til tematreff på Drøbak Golfklubb onsdag 4. september. På programmet sto presentasjon og demonstrasjon av tre ulike metoder innen gravefri ledningsfornyelse.

Reelle prosjekter for Frogn kommune

Da Olimb Rørfornying likevel hadde på planen å rehabilitere to vannledninger og en spillvannsledning rundt golfbanen for ledningseier Frogn kommune, åpnet det seg en unik mulighet til å invitere interesserte til å se tre ulike NoDig-løsninger, på tre reelle prosjekter, i ett og samme område. Det var rett og slett full klaff – eller «hole-in-one» – for tematreff om gravefri ledningsfornyelse.

Både SSTT og Frogn var positive til denne ideen, og treffet ble arrangert i et samarbeid hvor Olimb Rørfornying tok ansvar for innhold og gjennomføring.

Godt oppmøte tross triste værmeldinger

Nærmere førti påmeldte deltakere trosset de dårlige værmeldingene og møtte opp på Golfkafeen onsdag formiddag.

I tillegg til vertskommunen Frogn, hadde Molde, Kristiansand, Nittedal, Eidsvoll, Lørenskog, Skedsmo og Oslo representanter fra VA til stede på tematreffet. Flere rådgivende og prosjekterende konsulentfirmaer var representert, samt inviterte VA-studenter fra NMBU.

Olimb Rørfornying innledet fagdagen med cirka halvannen time teori og gjennomgang av metoder under lysekronen i Golfkafeens hyggelige selskapslokaler, etterfulgt av en enkel lunsj før befaringer.

To metoder for rehabilitering av vannledninger

Første stopp på befaringsvandringen var i nordenden av golfbanen, hvor Olimb Rørfornying rehabiliterer en 400 meter lang hovedvannledning under selve banen med metoden tettilsluttet rør.

I denne installasjonen brukes et spesialrør i PE-materiale av merke Compact Pipe, som er foldet i en C-form når det trekkes inn i den gamle vannledningen. Når røret er trukket helt igjennom, tilsettes varme og trykk (damp). Plastmaterialet folder seg da ut til sin opprinnelige runde form, og legger seg tett inntil veggene inni den gamle ledningen, som et helt nytt – tettilsluttet – rør.

Rehabilitering vannledning med Compact Pipe
Til venstre: Inntrekkingsgrop for Compact Pipe-røret som skal installeres i den eksisterende vannledningen under golfbanen. Til høyre: Svein Rune Myhre viser hvor ledningen går under banen.

Videre skal Olimb fornye en forsyningsvannledning til boliger i det samme området inntil golfbanen, med en armert strømpeforing kalt D.W.Liner. Strømpeforingen blir blåst inn i røret med vrengeteknikk, og limer seg til veggene innvendig i eksisterende rør.
Begge metodene ble demonstrert og forklart på tematreffet.

En bit av Compact Pipe-røret ble «steamet ut» oppå bakken, slik at deltakerne kunne se hvordan røret folder seg ut til rund form når det tilsettes damp og trykk. Tilsvarende ble D.W.Liner-foringen tilsatt trykk og vrengt ut av «kula» oppå bakken, slik at deltakerne kunne se dette prinsippet også.

Strømperenovering av spillvannsledning

Fra «vannhullet» i nordenden av banen gikk turen videre ned til hull 16, som ligger like ved den trafikkerte Osloveien. Her var Olimb Rørfornying allerede godt i gang med installasjon av strømpeforing i en 190 meter lang spillvannsledning (DN300) som ligger mellom hovedveien og golfbanen.

Prinsippet for innvrenging av strømpe med steam (damp) hadde deltakerne allerede fått demonstrert med D.W. Liner, og derfor ble de i stedet tatt med til mottakskummen. Der var strømpen kjørt helt igjennom den eksisterende ledningen og sto til herding.

På veien dit fikk deltakerne også kikke ned på strømpen der den løper igjennom en typisk dårlig, norsk kum. Kummer er en viktig – men ofte glemt eller nedprioritert – del av ledningsnettet, som også kan fornyes med NoDig-metoder.

Herdingen er et kritisk punkt i installasjon av strømpeforing, og prosessen overvåkes nøye ved hjelp av avansert teknologi. Sensorer blir montert på foringen, og disse sender informasjon om temperaturer og annet til en kontrollenhet. Deltakerne fikk se hvordan denne informasjonen ser ut for operatøren oppe på bakken, i form av grafer og data på et display.

Utstyr og «dingser» engasjerte

Olimb hadde stilt opp sin nyeste TV-bil på golfbanen, og denne var det mange av deltakerne som var nysgjerrige på. Den spesialbygde bilen arbeider 100 % elektrisk og inneholder topp moderne utstyr til for- og etterarbeid ved rørfornying, som rørinspeksjoner og fresearbeid.

Fjernstyrte robotverktøy er en viktig del av verktøykassa i rørfornying. Både kameraer og freser har hjul for å kunne arbeide seg gjennom i ledninger, og via skjermer og kontrollpaneler inni TV-bilen kan de styres til å utføre de mest presisjonskrevende oppgaver.

Konkurranse i robotfresing

Et populært innslag i programmet var robotfres-konkurransen. Den gikk ut på å styre en robotfres inn i et rør og frese ut et hull i røret, på kortest mulig tid, ved hjelp av kontrollspaker og skjermer inne i bilen.

Selve røret (med freseroboten inni) var festet på en henger utenfor, hvor tiden ble målt og de andre deltakerne fulgte spent med.

Flere ville prøve seg, og vinner av den høyst uformelle konkurransen ble til slutt Madelen Eriksen fra VA Consult i Sandefjord (på bildet over), fulgt av Steffi Kiedaisch fra Kristiansand kommune på en sterk andreplass.

Tenk No-Dig først!

Oppsummeringen ved veis ende til deltakerne fra tematreffets «hovedstyrmann» gjennom dagen, salgssjef Svein Rune Myhre, var kort og enkel: – Tenk No-Dig først!

Svein Rune Myhre oppfordrer ledningseiere, konsulenter og andre til å ta kontakt hvis de lurer på noe rundt rørfornying.

-Gravefri ledningsfornyelse er ikke alltid mulig, men det kan uansett være verdt å høre med oss entreprenørene i bransjen før man konkluderer med at tradisjonell graving og utskiftning av rør er eneste alternativ. Det skjer stadig utvikling innen No-Dig metoder, og det kan finnes «Less-Dig» løsninger som også gir en bedre totaløkonomi i prosjekter.

– Hos oss er det lav terskel for å spørre om det man måtte lure på – smått eller stort – rundt rørfornying. Vi deler gjerne vår kunnskap med alle som ønsker å lære mer om mulighetene. Nøl ikke med å ta kontakt, oppfordret Svein Rune Myhre før han ønsket deltakerne vel hjem i regnet.

LAST NED GRATIS: ABC for gravefri framtid – bestillerhåndbok NoDig