Fornyer 324 leiligheter i Trondheim

29.12.15: Olimb Rørfornying er i gang med  rørfornying i Vestlia Borettslag i Nardo i Trondheim, et borettslag som består av 324 blokkleiligheter, fordelt på 16 boligblokker og 37 rekkehusleiligheter.  Det er blokkene som nå skal rørfornyes, opplyser driftssjef Andreas Nilsen i Olimb Rørfornying til Rehab Nytt.
Av Odd Borgestrand 29. desember 2015

Boligblokkene er bygget i den berømmelige ABS-plast perioden på begynnelsen av 1970 tallet. Lekkasjene i avløpsnettet har vært omfattende de siste årene, og tiden er moden for rørfornying.

Her har Trondheim og Omegn Boligbyggelag (TOBB) gjennomført en anbudsprosess og Olimb vant anbudsrunden på grunn av sine produkter og metodevalg, mener prosjektingeniør Frode Berntzen, som har ledet samarbeidsprosjektet så langt.
Prosjektet er i gang og vil gå over drøyt to år.

Mange og lange strekk
Blokkene er typiske for tidsperioden, med røropplegg som består av en rekke atypiske gren som går i Y-form med ganske lange strekk.
-Det betyr at vi må benytte forholdsvis lange hatter som grenforsterkning, forklarer Berntzen.
Tor-Kåre Hemmingsen er en erfaren rørfornyer i Trøndelag og er prosjektleder i tett dialog med driftssjef Andreas Nilsen.
-Sammen er vi kommet fram til at vi kan fornye samtlige rør med strømpeteknologi der vi spesialsyr alle grenene og får disse til å passe godt inn i de aktuelle rørstrekkene. Dette var nok også hovedårsaken til at vi vant dette prosjektet, mener Berntzen.

Beboerne bor i leilighetene
-Borettslaget har bestilt det vi kaller et «åpent anlegg.». Det betyr at Olimbs operatører vil arbeide på ledningsnettet fra kl. 08.00 til kl.20.00 om kvelden. På kveld og natt kan beboerne benytte dusj og toaletter på vanlig måte fram til neste morgen.  Dette var viktig både for beboerne og for borettslaget å få på plass. Med denne metoden kan altså beboerne fortsatt bo i sine leiligheter. Det hadde ikke vært mulig dersom borettslaget hadde valgt full utskifting av rørene, forklarer Berntzen videre.
Hver leilighet vil bli berørt i om lag to uker. De vil ta en og en blokk om gangen slik at perioden med håndverkere i hver enkelt boligblokk blir så begrenset som mulig.

Teknisk Godkjenning
-Olimb Rørfornying kjører nå fem store parallelle prosjekter rundt om i landet. Det er to komplette lag i Trondheim, og vi har kapasitet til å betjene disse prosjektene. Vi ansetter fortløpende nye medarbeidere, og tar internopplæringen på største alvor. Derfor er det viktig for oss å gjennomføre hvert enkelt prosjekt etter den standard som er beskrevet og slik at våre kunder blir fornøyd og dermed anbefaler oss videre. Teknisk Godkjenning fra Sintef Byggforsk er også noe som forplikter, understreker Berntzen.

-Vi har de siste månedene fått svært gode søkere til vår rørfornyingsavdeling- Vi bygger kompetanse og vi bygger gode medarbeidere. Det gir de beste resultatene både for oss som selskap og for våre kunder, slår han fast.