– Elsker utfordringer uten fasit-svar

Arbeidsformann Erik Rustad (55) var den andre av Olimb-medarbeiderne som ble hedret med Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste under jubileumsmarkeringen til Olimb på Beitostølen. Han fikk en svært varm takk av sin sjef Tor-Erik Olimb.
Av Odd Borgestrand 16. september 2017

Bildet: En svært beveget daglig leder i Olimb, Tor-Erik Olimb, takket Erik Rustad for stor innsats i firmaet gjennom 30 år. Kristian Olimb overrakte Norges Vels medaljen.

Rustad tar hånd om det meste ute på de ulike anleggsprosjektene.  10.oktober 1987 var den første arbeidsdagen. Da kom han fra M. Peterson & Sønn i Moss, på samme måte som kollega Bjørn Langbråten. Den første tiden jobbet han på det som den gang het rehab-avdelingen, og hadde veteranen Arne Ringsby som sin nærmeste kollega.

Erik Rustad - Kopi
Tillitsmann
Erik Rustad benyttet anledningen til å ta en tur opp på en av toppene i nydelig vær på Beitostølen før han lørdag ble tildelt Norges Vels medalje.

Erik Rustad har vært i tillitsmannsapparatet i 10 år, både som tillitsmann og som vara. Han har alltid vært tydelig i sin kommunikasjon både med kolleger og ledelse.
-Som tillitsmann hadde jeg min rolle, og da var det noen ganger uoverensstemmelser med ledelsen, men det har vært svært få «fighter», mener Rustad.
-Vi har frihet under ansvar. Når vi er ute på prosjekter må vi ta de avgjørelsene vi mener er riktig for å drive prosjektet framover.  Er det avklaringer som innebærer økonomiske konsekvenser tar vi alltid en telefon til enten driftsleder Øystein Olimb eller daglig leder Tor-Erik Olimb. Veien til ledelsen er kort, og dermed er vi også i stand til å ta raske beslutninger når det er nødvendig.
-Selv har jeg aldri gått fra en uferdig jobb, og der ligger vår styrke, mener Erik Rustad.
Erik Rustad fikk ansvar for Olimbs kranbil allerede i 1988. Det er den bilen som kjører ut alt tungt utstyr til de ulike prosjektene, enten det er for anlegg eller rørfornying. Dette ansvaret hadde Rustad fram til 2010, da han ble heltidsengasjert i Midgardsormen-prosjektet i Oslo.

Stolt av Midgardsormen
Midgardsormen var et utrolig stort og spennende prosjekt for oss i Olimb, og jeg er stolt over å få være en del av dette prosjektet.  Her fikk vi virkelig frihet under ansvar. Vi fikk de nødvendige avklaringer og løste oppgavene som vi ble stilt overfor. Sammen med kollega Anders Hoven Dahlman tok vi ansvar og gjorde en jobb jeg er stolt over den dag i dag, sier Erik Rustad.

Allsidig hverdag
-Når jeg ser tilbake på 30 år i firmaet ser jeg at jeg har fått være med på det meste. Jeg har deltatt i prosjekter med fjellboring, strømpekjøring i ulike dimensjoner og lengder, tunnelering og andre oppgaver i krysningen mellom anlegg og rørfornying. Jeg husker godt utfordringene med Alna-tunnelen og prosjektet ved Jordal. En av årsakene til at jeg trives så godt hos Olimb er at ingen dager er like. Vi må være løsningsorientert, og jeg elsker utfordringer der det ikke er noe fasit-svar.
I jubileumsåret er Erik Rustad engasjert i private VA-prosjekter i Østfold. Etter at han ble utsatt for en trafikkulykke i 2012 måtte han ta hensyn til en rygg som ble sterkt skadet i en utforkjøring. Dermed er Rustad nå i halv stilling og får friheten til å ta på seg arbeidsoppgaver som passer til helsetilstanden.

Vil være med videre
-Jeg håper å være i arbeid i mange år til. Olimb har vært en god arbeidsplass med god takhøyde. Jeg kjenner familien Olimb godt, og har i alle år hatt et godt forhold til ledelsen i firmaet. Dessuten stortrives jeg med å arbeide ute, uansett vær. Så lenge jeg møter utfordringer i jobben vet jeg at jeg vil trives.  Det er ikke noe poeng å gå andre steder da, sier Rustad med et smil.
Han innrømmer at det var stas å motta Norges Vels medalje for 30 års innsats i firmaet. Ekstra stas var det nok at grunnleggeren av firmaet, Kristian Olimb, i en alder av 89 år, festet medaljen på dressjakka.

Bjørn Langbråten og Erik Rustad med Kristian Olimb og Tor-Erik Olimb på hver sin side etter overrekkelsen av Norges Vels medaljer på Beitostølen lørdag kveld
Bjørn Langbråten og Erik Rustad med Kristian Olimb og Tor-Erik Olimb på hver sin side etter overrekkelsen av Norges Vels medaljer på Beitostølen lørdag kveld