Driftig byggmester runder 50

18.06.16:50 års feiringen er i gang for yngstebror Øystein Olimb, driftssjef i Olimb Anlegg og en av hovedaksjonærene i Olimb Group. Mandag runder «guttungen» 50.
Av Odd Borgestrand 18. juni 2016

Det var ingen selvfølge at Øystein Olimb skulle gå aktivt inn i firmaet sammen med sin eldre bror Tor-Erik. Nå kan han imidlertid notere at han nærmer seg 20 års fartstid som bransjemann i norsk vannbransje.
På midten av 80-tallet, da det var tid for yrkesvalg var det ikke rørfornying og anlegg som sto høyest på ønskelista.
-Jeg hadde langt større interesser for å bygningsfaget der jeg kunne se et byggverk reise seg framfor å jobbe med det «underjordiske». Derfor etablerte jeg eget byggefirma og snekret noen år.
Jeg tok likevel teknisk fagskole med tanke på at det en dag ville bli aktuelt å gå inn i firmaet, men også som et godt fundament for egen yrkeskarriere, forteller Øystein.
Første oppdrag i firmaet kom før han ble ansatt. I 1991 fikk han oppdrag med fornying av 300 avløpskummer på Lambertseter. Det oppdraget ga meg en bratt læringskurve, innrømmer han.

Den store ilddåpen
Øystein fikk en såkalt trainee-stilling i 1998 for å bli kjent med de ulike arbeidsoppgavene i Kristian Olimb AS. Det startet med rørinspeksjon og gikk rett over i kulvertfornying i Kvernerbyen i Oslo.
-Jeg visste ikke hva jeg gikk til.  Forprosjekt og virkelighet stemte ærlig talt dårlig overens og det ble virkelig en ilddåp, innrømmer Øystein.
Unggutten hadde mange netter med lite søvn og kiloene rant av den slanke kroppen i et prosjekt som var planlagt å vare i seks måneder, men som strakk seg til nesten det dobbelte på grunn av de mange uforutsette utfordringene.

Stolthet og tillit
Etter snart 20 års sammenhengende fartstid og 10 år som hovedaksjonær sammen med bror Tor-Erik kan Øystein trekke fram mange positive øyeblikk både for seg selv og for selskapet.
-Vi har gjennomført en rekke spennende oppdrag med styrt boring. Spesielt i Trondheim har vi hatt krevende prosjekter der kravet til presisjon var vært svært høyt. Kryssing med framføring av fjernvarmerør under Glomma i Fredrikstad var også et krevende og spennende oppdrag.
Uansett utfordringer har vi satt vår ære i å løse oppdragene i tett og åpen dialog med våre oppdragsgivere.
Med årene har jeg opparbeidet erfaring, og jeg har mange dyktige medarbeidere som også kan jobben sin. Dermed kjenner jeg at pulsen slår litt mindre nå enn for 20 år siden. Vi har et arbeidslag som er fokusert på gode løsninger, og det smitter også over på våre oppdragsgivere, og dermed har vi opparbeidet solid tillit i markedet. Når en prosjektleder i Bærum kommune kan uttale at de «har vært bortskjemt» fordi Olimb har gjort jobben, så er det en referanse vi tar med oss i hverdagen, sier Øystein med et smil.
-Det er de krevende oppdragene som gir livet spenning og litt krydder i hverdagen, slår han fast.

Fornyelse
-Olimb har planer om å stå fram i ny drakt i løpet av noen år. Et nytt administrasjonsbygg er nå på tegnebrettet etter at selskapet har sikret seg de nødvendige arealene på Furuholt i Råde kommune. Neste år er det også 60-års jubileum for det tradisjonsrike familieselskapet, og brødrene Tor-Erik og Øystein ønsker å være med inn i en ny 10-års periode.
-Hverdagen er fortsatt lystbetont, men noe spøkefullt har jeg sagt at jeg vil tilbake til snekkeryrket og tilbring et par år på leirstedet Solbukta utenfor Fredrikstad. Der er det en rekke bygningsmessige oppgaver som venter, samtidig som jeg kan være en del av det miljøet jeg er vokst opp med.
Det har til tider vært krevende dager i jobben, og det er lov å spørre seg selv om man er rett mann på rett plass. Enhver jobb har sine utfordringer, og det er ikke alltid grønnere på den andre siden av gjerdet. Jeg har imidlertid ingen planer om å forlate en bedrift som nå leverer gode resultater. Jeg har friheten til å ta noen dager for rekreasjon, holde meg i aktivitet og være ute i naturen. Dessuten er hammeren aldri langt unna.

Hele intervjuet får du i neste utgave av Rehab-Nytt.

Olimb har mange dyktige medarbeidere som kan jobben sin, sier jubilanten, her sammen med en av dem, arbeidsformann Erik Rustad.
Olimb har mange dyktige medarbeidere som kan jobben sin, sier jubilanten, her sammen med en av dem, arbeidsformann Erik Rustad.