Derfor bør rørleggeren ha rørfornying i verktøykassa

Fagfolk i dag vet godt hva rørfornying er - men slett ikke alle vet hva som faktisk er teknisk mulig å få til med metoden. Det vil vi vise og fortelle på VVS-dagene 2018.
Av Irene Fossen 18. oktober 2018
Olimb Rørfornying på VVS-dagene 2018

Bildet: “Show and tell” på Olimb Rørfornying sin stand C01-31. F.v. Jan Erich Stephensen, Bjørn-Harald Brække og Frode Berntzen. Foto: Odd Borgestrand

VVS-dagene er Norges største VVS-messe og møteplass for energi- og miljøteknikk. Årets arrangement er tidenes største og dekker hele 7888 kvadratmeter av Norges Varemesse på Lillestrøm. På åpningsdagen onsdag 17. oktober var 2300 fagfolk innom messen. Tallene for de to neste besøksdagene forventes å være betydelig høyere.

Vil vise utviklingen i innvendig rørfornying

Ifølge salgssjef for borettslag, sameier og næringsbygg, Frode Berntzen, er ikke utfordringen lenger at rørfornying som metode er lite kjent blant fagfolk, men at kjennskapen til de avanserte mulighetene i utførelse er for dårlig.

-Her på VVS-dagene har vi med rørleggere og fagfolk å gjøre. Derfor har bestemt oss for å vise og fortelle hva vi faktisk klarer å få til med rørfornying – ikke hvordan vi gjør rørfornying, for det har vi fortalt om på mange, mange messer tidligere, sier Berntzen.

-Det er en del uklarheter i markedet om hva rørfornying løser og ikke, spesielt når det gjelder fornying av innvendige røranlegg. Et viktig mål for oss på denne messa er å vise rørleggere og andre fagfolk hvor langt vi har kommet med våre metoder.

Autentisk grenrør

Til å illustrere hvor avansert innvendig rørfornying kan gjøres, har Berntzen tatt med seg en rørprøve til stand C01-31 på VVS-dagene (se artikkelbilde).

-Dette er den ene siden av det som egentlig er et dobbeltgren. Inni ser du hvordan vi har fornyet det med strømpeforing. Det er et autentisk rør fra et borettslag i Fredrikstad som er bygget på 60-tallet. Der har vi nå renovert fem blokker som har dette rørsystemet, med absolutt alle rør og grenrør. Et avansert røropplegg, men altså fullt mulig å renovere med strømpe. Mange blir både overrasket og imponert når vi viser dem dette resultatet, forteller Frode Berntzen.

LES OGSÅ: Innvendig rørfornying like godt som nytt

Hører hjemme i rørleggerens verktøykasse

Han forteller videre at Olimb Rørfornying opplever en økning av oppdrag gjennom rørleggerbedrifter.

-Rørleggeren ser heller ikke hensikten med å pigge seg gjennom en vegg eller et badegulv bare for å skifte ut et rør, når det kan repareres med rørfornying. Heldigvis for kunden, legger Berntzen til.

-På messa her har vi lyst til å få fram at vi er en del av rørleggerens verktøykasse, på lik linje med for eksempel leverandører av deler. Mange rørleggere besøker VVS-dagene, så muligheten for å komme i dialog er så absolutt til stede, sier Berntzen optimistisk.

Velkommen innom stand C01-31

Olimb Rørfornying sin stand er bemannet med tre til fire personer hele tiden gjennom de tre dagene som VVS-dagene varer. Besøkende treffer en god miks av hyggelige og kunnskapsrike medarbeidere som jobber med ulike områder innen rørfornying: Innvendige prosjekter, offentlig VA og private avløp/stikkledninger. Alle områder har en representant på standen hele tiden.