60 års markering med humor og følelser

Det ble en 60-års markering med mange høydepunkter da Olimb inviterte til fagdag i og utenfor Bøndenes Hus i Råde i dag. Mye av utstyret Olimb benytter som NoDig-entreprenør ble vist fram. For grunnleggeren Kristian og dagens ledere, Tor-Erik og Øystein Olimb ble det en dag med mange følelser.
Av Odd Borgestrand 24. august 2017

Bildet: En flott dag for 89-åringen Kristian Olimb. Her sammen med barnebarna Marthe og Charlotte. Videre medarbeiderne Erik Rustad, Emil Revhaug og Peer-Christian Nordby.

Følelsene kom tydelig fram da de tre fikk i oppgave å fortelle om oppturer og nedturer i selskapets 60 årige historie. Kristian Olimb trakk fram den store kontrakten han fikk ved byggingen av fellesvannverket for Moss og Rygge i 1968, og da han sikret seg lisensen for Insituform-foringen for Norge, Sverige og Finland i 1976. Som en av sine største nedturer trakk han fram den dagen da firmaets første doser brant opp og Kristian sto tomhendt tilbake med to svidde hender. Det viste seg at doseren ikke var forsikret, og dermed måtte Kristian gå i banken med lua i hånda for å få penger til å fortsette driften.

Brann og fjelltunnel
Tor-Erik Olimb trakk fram branntilløpet i Nordre gate i Trondheim, da det en stund var fare for at mange tusen mennesker måtte evakueres på grunn av «pøbelstreker» av byens russ. Russen fyrte opp en kloakkum, og det oppsto styren-lukt i bydelen. Etter kort tid ble alarmen avblåst.
Rehabiliteringen av en 200 meter lang fjelltunnel med varierende diameter fra 700 til 1000 millimeter ved Haukvik Kraftverk på Vinjeøra i Sør Trøndelag var også et oppdrag Tor-Erik Olimb så tilbake på med både gru og glede. Selvfølgelig ble også kontrakten på 250 millioner kroner med Oslo VAV trukket fram som et historisk høydepunkt av dagens leder.

Tøff start for yngstemann
Øystein Olimb fikk en tøff start i firmaet da han ble satt til å lede rehabiliteringen av den 78 år gamle Alna-tunnelen i Lodalen i Oslo i 1998-1999. Dette ble et svært krevende oppdrag som gikk langt ut over normal fagkunnskap innen rehabilitering, og for Øystein gikk prosjektet på helsa løs, fortalte han. Det ble dessuten et av de største underskudds foretagende i firmaets historie. Styrt borejobb i Sylling og i Trondheim var han også innom som høydepunkter. Felles for alle oppdragene var at Olimb aldri går fra en jobb, uansett hvor krevende den måtte være. Slik har det vært i 60 år. Det var tydelig at gjenfortellingen vakte sterke minner og følelser da tre staute entreprenører satt med blanke øyne på podiet i Bøndenes Hus i Råde i dag.

Tom K. Brattberg mimret om sine 38 år på en måte som fikk mange til å vri seg i latter
Tom K. Brattberg mimret om sine 38 år på en måte som fikk mange til å vri seg i latter

Tom den muntre
Dagens muntreste innslag sto den tidligere prosjektlederen Tom K. Brattberg for. Hans merkesteiner kan nesten ikke gjengis i skriftlig form. På en slentrende og uvøren måte fortalte han om sine 38 år i firmaet. Her var det glimt i øyet, karakteristikker av kolleger, oppdragsgivere og rådgivere som fikk jubileumsdeltakerne til å vri seg i latter.

Ekstremvær og Midgardsorm
De mer faglige innslagene sto sivilingeniør Christen Ræstad for der han trakk fram utfordringen med framtidens klimaendringer og viktigheten av at kommunene tar oppgaven med å fornye ledningsnettet på alvor.
Geotekniker Rolf Lauritzen holdt et faglig sterkt foredrag om de geotekniske utfordringene ved gjennomføringen av Midgardsormen-prosjektet.

Tor-Erik, Øystein og Kristian Olimb åpnet selvsagt jubileumskaka sammen i dag.
Tor-Erik, Øystein og Kristian Olimb åpnet selvsagt jubileumskaka sammen i dag.

Hilsninger og jubileumskake
I tillegg var det selvsagt hilsninger og gaveoverrekkelser. Her delte ordfører Renè Rafshol ut rosende ord til en solid Råde-bedrift. Gode ord kom også fra firmaer som Råde Graveservice AS, Fyllingen Maskin AS i Bergen, Norva24-konsernet og Hallingplast AS. Asplan Viak, Rørinspeksjon Norge, RIN og Scandinavian Society for Trenchless Technology, SSTT, var også på talerlista.

Jubileumskaka var på plass, og lørdag er det firmaets pensjonister som får en fin jubileumsdag i Råde. Dessuten har Olimb invitert til åpen dag for alle i distriktet fra kl.10.00-13.00 ved Bøndenes Hus.

Flere bilder på: https://www.facebook.com/OlimbGroup/